Aplinkosaugininkai ragina skinti muilines gubojas

  • Teksto dydis:

Kai kurie invaziniai augalai dėl gražios išvaizdos ir malonaus kvapo labai patinka žmonėms, todėl šie pamiršta apie invazinių rūšių daromą žalą.

Dalis Invazinių Lietuvoje rūšių sąraše esančių augalų mums atrodo kaip savi – juk jie čia auga jau daugybę metų, kai kada net specialiai sodinami darželiuose. Tačiau aplinkosaugininkai įspėja, kad invaziniai augalai kenkia Lietuvos biologinei įvairovei ir išstumia vietines augalų rūšis.

Muilinė guboja įrašyta į Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą, todėl šį augalą skatinama naikinti. Nesusipainiokite – prieš keliasdešimt metų šis augalas iš tiesų buvo saugotas. Gubojos šaknų plotas labai didelis – net iki 15 kvadratinių metrų, todėl kadaise ją bandyta sodinti kaip kopas sutvirtinančią priemonę. Muilinė guboja Lietuvos pajūryje išsikerojo tiek, kad dabar jos sąžalynai kenkia kitoms augalų rūšims. Ypač didelę žalą gubojos sąžalynai kelia pajūrinei pienažolei, kuri paplitusi tik pajūryje ir labai negausiai. Pastebėta, kad muilinės gubojos sąžalynai formuojasi ne tik pajūryje, bet ir kitose vietose.

Aplinkosaugininkai ragina skinti gubojos žiedynus, nes taip sumažinamas jos plitimas sėklomis. Invazinių rūšių sąraše nurodyta, kad urbanizuotose teritorijose šis augalas gali augti, bet prekiauti ar kitaip jį platinti yra draudžiama.

Į Lietuvą sovietmečiu atkeliavo ne tik muilinė guboja, bet ir nemažai kitų invazinių augalų, pavyzdžiui, Sosnovskio barštis, kurį buvo planuota sodinti kaip žemės ūkio kultūrinį augalą, o kai paaiškėjo, kad augalas itin pavojingas, jis jau buvo išplitęs visoje Lietuvoje. Aplinkos ministerija taip pat ragina visuomenę prisidėti prie invazinių rūšių naikinimo ir taip apsaugoti Lietuvos biologinę įvairovę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Beta

Beta portretas
Guboja,guboja gelele grazioji,didziojas tavim Palanga ir Sventoji.pamate tave,visi oi visi tuoj puola nuogi ir basi.taip prisimenu eiles apie gubuoja.O dabar negali patiketi,raukit ,naikinkit,kad neliktu.O kas tamstas jau taip leido,juk jos nera taip uzemusios pajuri,kad tamstai bebeina praeiti.Ar tik nebus taip.isnaikinkim,paskui i raudona knyga itraukim,o pats auginsi ir uz didele suma pardavinesi.kai pagalvoji taip ir gali buti

jauciu

jauciu portretas
jauciu kad tuoj ir pakalnutes lieps naikint, nes prie namu auga neisnaikinamos, o valdzia jas baisiai saugo

Nieko

Nieko portretas
panasaus. Pajuryje tik kopas sutvirtina, nemanau , kad plestusi. Turiu sode vienas krumelis, daugiau anei krust, kaip buvo pries daugeli metu....o kvepia ...vasara....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių