Amarilis padovanojo net 11 žiedų

Kaunietė Albina Morkevičienė nesusilaikė nepasidalinusi ją pradžiuginusiu amariliu. Ši daugelio mėgstama kambarinė gėlė nustebino šeimininkę žiedų gausa.

A.Morkevičienės kambarį puošia du amarilių stiebai. Vienas išsiskleidęs 6 žiedų vainiku, kitas – 5-iais žiedais. „Šitaip gausiai amarilis dar niekada nežydėjo“, – tokia augalo dovana stebėjosi A.Morkevičienė.

Moteris skaičiuoja, kad jos auginamas amarilis jau perkopęs 40 metų ribą. A.Morkevičienė pasakojo, kad šią gėlę augino 1973 metais Anapilin iškeliavusi jos mama.

Po šeimininkės mirties amarilis nežydėjo 3 metus, tačiau po to išleido tris stiebus ir ant kiekvieno po tris žiedus. „Tada pagalvojau, kad tai dovanos mums trims gyviems likusiems – man, broliui ir tėčiui“, – augalo istoriją pasakojo A.Morkevičienė.

Po to amarilis žydėjo ne vieną kartą, tačiau tokio gausaus žiedyno dar nebuvo nė karto. „Visi, kas pamato sako, kad tai tikras stebuklas“, – džiaugėsi kaunietė.

Dėl šito grožio moters dukterėčia nedavė ramybės dėdienei. Esą reikia nupjauti stiebus ir patausoti amarilio svogūną. Taip saugant ilgaamžį augalą galima tikėtis ir tolimesnio gausaus žydėjimo.

Amarilis – svogūninė kambarinė gėlė nuostabiais dideliais varpelio formos ryškiaspalviais žiedais, panaši į leliją.

Augalas išauga iš 5-10 cm skersmens svogūnėlio. Turi kelis dirželio formos 30-50 cm ilgio ir 2-3 cm pločio žalius lapus. Lapai išauga rudenį arba ankstų pavasarį, kai sušyla oras, ir laikosi iki pavasario pabaigos.

Populiariausias amarilis – raudonžiedis, tačiau gali būti ir baltais, rožiniais, oranžiniais, kreminiais, persikiniais, rausvai raudonais, lašišų spalvos žiedais su vientisais, margais ar dryžuotais raštais.

Amarilis daugelio mėgstamas už tai, kad žydi per Kalėdas.


Šiame straipsnyje: amarilisgėlėsaugalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių