2016-ieji buvo šilčiausi metai per visą stebėjimų istoriją

  • Teksto dydis:

Praėję metai mūsų planetoje buvo šilčiausi, rodo Jungtinių Tautų surinkti duomenys, patvirtinantys Jungtinių Valstijų išvadas, kad 2016 metais oro temperatūros rekordas Žemėje buvo viršytas trečius metus iš eilės.

Remiantis Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) tyrimu, vidutinė metų temperatūra 1,1 laipsnio pagal Celsijų viršijo iki pramonės revoliucijos buvusį lygį ir maždaug 0,07 laipsnio aplenkė 2015 metų rekordą.

„2016-ieji buvo ekstremalūs metai pasauliniam klimatui, jie buvo karščiausi per visą stebėjimų istoriją“, – sakė agentūros generalinis sekretorius Petteris Taalas (Peteris Talas).

„Ilgalaikiai žmogaus veiklos sukeltos klimato kaitos indikatoriai 2016 metais pasiekė naujas aukštumas“, – sakoma jo pareiškime.

„Mes taip pat pasiekėme naujus mažiausio jūrų užšalimo rekordus Arktyje ir Antarktyje“, – nurodė generalinis sekretorius ir pridūrė, kad Arktyje atšilimas vyksta dvigubai greičiau už pasaulinį vidurkį.

Jis taip pat pranešė, kad mokslininkų duomenimis, anglies dvideginio ir metano koncentracija atmosferoje taip pat pasiekė rekordinį lygį.

Agentūra savo tyrime rėmėsi duomenimis, gautais iš JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA), NASA kosminių tyrimų instituto,

JK Hadlio (Hadley) centro ir Rytų Anglijos Universiteto klimato tyrimų skyriaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių