Fantastika? Po 40 metų į kosmosą kilsime liftu?

Sumanymas pastatyti liftą, kuris nukeliautų ketvirtadalį atstumo iki Mėnulio, per 40 metų gali tapti realybe, teigia Japonų statybų bendrovė. 

„Obayashi Corp“ teigia, kad naudodama anglies nanovamzdelių technologiją, kuri yra 20 kartų stipresnė nei plienas, ji gali sukonstruoti lifto šachtą, kuri kiltų 96 tūkst. kilometrų virš Žemės, praneša naujienų agentūra AFP. 

Anot kompanijos, liftas vienu kartu galėtų vežti iki 30 keleivių, jis savaitę keliautų 200 kilometrų per valandą greičiu, o įveikęs 36 tūkst. kilometrų sustotų stotelėje. 

Turistai pasiliktų ten, o tyrėjai ir specialistai galėtų keliauti toliau iki pat galo, teigia projekto vadovė Satomi Katsuyama. 

„Žmonės jau seniai žavisi aukštais bokštais. Vietoj to, kad statytume jį iš žemės, statysime iš kosmoso“, – teigė ji. 

Tačiau nors „Obayashi“ teigia, kad sumanymas yra realiai įgyvendinamas, kol kas nepaskaičiuota, kiek toks statinys kainuotų. Taip pat nežinoma, kur jį būtų galima statyti, ar kas už tai sumokėtų. 

„Obayashi“ netrukus baigs aukščiausio Japonijos pastato, 634 metrų aukščio Tokijo „Sky Tree“ dangoraižio statybos darbus. 

Bokštas taip pat atliks skaitmeninių transliacijų antenos funkciją, jame bus įrengta apžvalgos aikštelė, kurioje bus galima žvalgytis ne tik po Japonijos sostinę, bet ir jos apylinkes. 

„Mus įkvėpė „Sky Tree“ statybos. Mūsų statybų, klimato, vėjų, dizaino ekspertai teigia, kad tai įmanoma“, – tvirtino Satomi Katsuyama. 

Kai „Obayashi“ nekuria planų, kaip užkariauti kosmosą, ji įgyvendina įvairiausius projektus – stato kompanijų būstines, tiltus, elektrines, restauruoja senovines šventyklas. 

Kompanija statė Dubajaus metro Jungtiniuose Arabų Emyratuose, „Universal Studios Osaka“ Japonijoje, stadioną Australijoje, kuris naudotas per Sidnėjaus Olimpiadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių