Europos krovininė kapsulė susijungė su TKS

Europos automatinė krovininės kapsulė trečiadienį 22 val. 33 min. Grinvičo (ketvirtadienį 1 val. 33 min. Lietuvos) laiku susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), atgabenusi tonas vandens, degalų, deguonies ir kitų atsargų, pranešė Prancūzijos kosmoso agentūra.

Nepilotuojamas kosminis laivas susijungė su orbitine stotimi, kurioje šiuo metu dirba šešių žmonių įgula, nurodė Nacionalinis kosminių studijų centras (CNES).

20 tonų kapsulė „Edoardo Amaldi“, žinoma kaip Automatinis perkėlimo aparatas (Automated Transfer Vehicle, ATV), sklandžiai prisišvartavo prie TKS, lėtai priartėjusi paskutiniuosius 250 metrų.

Kapsulė buvo iškelta į orbitą raketos „Ariane 5“, kuri praeitą penktadienį paryčiais startavo iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje.

„Edoardo Amaldi“ yra trečiasis iš penkių ATV, kuriuos Europos kosmoso agentūra (ESA) pagal kontraktą nuskraidins į TKS.

Europos inžinieriai nurodė, kad šis nepilotuojamas orbitinis kosminis aparatas yra pažangiausias iš kada nors paleistų: jis gali orientuotis pagal žvaigždes ir automatiškai susijungti su orbitine stotimi, tikslinant trajektoriją lazeriu ir pagal vaizdo telemetrijos duomenis.

Pagal dydį dviaukščiam Londono autobusui prilygstantis „Edoardo Amaldi“ buvo iškeltas kovo 23 dieną sunkiosios raketos nešėjos „Ariane 5“.

Šis ATV skraidina 6,6 tonų krovinį, kuris yra didžiausias, kada nors pasiekęs TKS per Europos organizuotą stoties atsargų papildymo misiją


Šiame straipsnyje: kapsulėTKSKosmosasastronautika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių