Dinozaurų amžininkės – milžiniškos blusos

Dinozaurai, karaliavę Žemėje prieš 150 milijonų metų, erdve dalijosi su ne ką mažiau bauginančiais parazitais – 2 cm ilgio kraujasiurbėmis blusomis. 

Taip tvirtina Kinijos ir Prancūzijos paleontologai, neseniai ištyrinėję devynias įspūdingas fosilijas, aptiktas Mongolijos teritorijoje ir Liaoningo provincijoje, Kinijos šiaurės rytuose, praneša agentūra AFP.

Priešistorinių blusų patelės buvo daugiau nei 20 mm ilgio, patinai kiek menkesni – 15 mm. Dabartinių blusų dydis kur kas mažesnis – daugiausiai 5 mm.

Dinozaurų amžininkės neturėjo sparnų ir, priešingai nei jų šiandieninės giminaitės, negalėjo šokinėti bei turėjo palyginus labai mažas burnas, atskleidė tyrimas. 

Vis dėlto, senovės blusos buvo ypač gerai prisitaikiusios prie tuometinės aplinkos. 

Jos turėjo mažas žnypliukes, padėdavusias parazitui tvirtai įsikabinti į plaukuotą ar plunksnuotą savo auką. Pasislėpusios gauruose, jos reptilijos odą pradurdavo ilgu, pjūklišku vamzdeliu, kuriuo siurbdavo jo kraują. 

Blusos buvo taip gerai prisitaikiusios, kad, prieš maždaug 65 milijonus metų išnykus dinozaurams dėl, kaip įtariama, Žemės susidūrimo su luitu iš kosmoso, jos persikėlė ant žinduolių ir paukščių. Dėl to jų matmenys po truputėlį ėmė menkėti. 

Tyrimas, kuriam vadovavo mokslininkas Andre Nelis iš Nacionalinio Gamtos istorijos muziejaus Paryžiuje, pasirodė britų žurnale „Nature“.


Šiame straipsnyje: dinozauraiblusosistorijafauna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių