Dėl klimato kaitos Everestas gali tapti neįveikiamas

Vienas profesionaliausių alpinistų pasaulyje, kuris Everestą įveikė 21 kartą, teigia, kad ateityje tokie žygiai gali būti neįmanomi. Asas Sherpas sako, kad klimato atšilimas pasaulio aukščiausio kalno viršūnę verčia nepasiekiama.

Alpinistas pirmą kartą Everesto viršūnę pasiekė 1989 metais, tačiau dabar vyras teigia, kad jam nerimą kelia sniego stygius kalno viršuje, praneša „Daily Mail“.

Vyras pasakojo: „Kai pirmą kartą lipau į Everestą 1989 metais, ten buvo daug sniego ir ledo, bet dabar daugiausia matau plikas uolas. Tai sukelia daugiau uolų griūčių, kurios ypač pavojingos alpinistams“.

A.Sherpas taip pat sakė, kad dėl sumažėjusio sniego ir ledo kiekio kalnuose pavojingais tampa ir ledui skirti batai, nes jais ant uolos galima lengvai paslysti.

Alpinistas užaugo Everesto kalno papėdėje ir jau nuo 12 metų padėdavo kalnų mylėtojams nešioti amuniciją. Pernai vyras pasiekė rekordą, sugebėjęs daugiausia kartų užlipti į aukščiausią pasaulio viršūnę.

Alpinistai jau seniai viešina visuomenei informaciją apie klimato atšilimo žalą Himalajų kalnyno viršūnėms.

Skaičiuojama, kad Everesto viršūnę yra pavykę pasiekti 2900 alpinistų. Pirmą kartą ji įveikta 1953 metais. Populiariausias metas lipti į Everestą yra balandis-gegužė, kai susidaro palankios oro sąlygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių