Dar neaišku, ar Antarktidos ežeras tikrai pasiektas

Dar neaišku, ar Rusijos mokslininkų pastangos prasigręžti iki po ledu esančio Vostoko ežero iš tiesų sėkmingos. 

Nacionalinė žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad didžiausią iš 300 po Antarktidos ledu esančių ežerų pavyko pasiekti, praneša BBC. 

Tačiau Rusijos Antarktidos programos vadovas Valerijus Lukikas „Nature“ žurnalui teigė, kad šie tvirtinimai yra per ankstyvi. Anot jo, duomenys iš keleto sensorių, stebinčių gręžimą, dar turi būti išanalizuoti. 

„Tik tada, kai juos turėsiu, galėsiu pasakyti, kad pasiekėme ežerą. Norime būti tikri, kad pasiekėme Vostoko ežero paviršių“, – leidinys citavo jo žodžius. 

Rusų, britų ir amerikiečių tyrėjai lenktyniauja, kurie pirmieji pasieks poledyninių Antarktidos ežerų vandenį. 

Šie vandens telkiniai nuo atmosferos buvo izoliuoti milijonus metų, taigi juose gali būti mokslui nežinomų gyvybės formų. 

Kol kas didžiausią pažangą įgyvendinant projektą baltojo žemyno rytuose pavyko pasiekti rusams. 

Pasak Rusijos Arkties ir Antarktidos tyrimų instituto Sankt Peterburge, komanda pradėjo gręžti sausio 2-ąją, o kas dieną pasistūmėdavo po maždaug 1,75 metrus. 

Sausio 12-ąją komanda sustabdė darbus ir atliko matavimus, o taip pat pakeitė didelį grąžtą mažesniu terminiu grąžtu, kuris tirpdydamas ledą padėtų įveikti paskutinįjį 5–10 metrų ledo sluoksnį. 

Vostoko ežeras, dydžiu prilygstantis Ontarijo ežerui, slypi po maždaug 4 kilometrų storio ledu. Pats ežeras yra maždaug tokio pat amžiaus, kaip ir jį dengiantis ledas – 14 mln. metų senumo. 

Rusams draugišką konkurenciją sudaro JAV ir britų komandos. Britų tyrėjai tikisi dar šiemet pradėti gręžti iki Ellswortho ežero, amerikiečiai nusitaikė į Whillanso ežerą.


Šiame straipsnyje: ežerasRusijaledynailedas

NAUJAUSI KOMENTARAI

sigitas

sigitas portretas
Į mėnulį -pirmi Alkotesterį automobilių greičio viršijimo kameroje, ežerą arkt -pirmi ,o prag lygis tik vidutinis Neišsemti tol rytų turtai Kamjie priklauso?

nesupratau

nesupratau portretas
pasistūmėdavo po maždaug 1,75 metrus. Tai kiek pasistūmėdavo ??? 1,75 metro ar 175 metrus???

mulkis

mulkis portretas
koks skirtumas ar 1.75 ar 175 vistiek po desimt grezimo dienu neisgreze 2000metru, o raso , kad is 4000metru po desimt dienu liko tik 10-20 nabagisku metru... neiveikiama kauno dienai uzduotis, kaip perestukinui...zurnalistai visada nekesdavo matematikos. va kokias paskalas aprasyt, be skaiciuku tai tik paduok!:)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių