Dalelės greičiau už šviesą keliavo dėl išklibusio laido

Europos mokslininkų eksperimento, kurio metu nustatyta, kad dalelės judėjo greičiau nei šviesa, rezultatus iškreipė išklibęs laidas.

Tokia hipotezė keliama mokslo žurnale „Science“.

„Dėl to gali būti kaltas blogas GPS elemento ir kompiuterio sujungimas“, – interneto tinklalapyje praneša žurnalas, cituodamas „su eksperimentu susipažinusius šaltinius“.   Pirminiai eksperimento rezultatai mokslininkų bendruomenėje įžiebė intrigą ir skepticizmą, mat šis atradimas, jeigu būtų patvirtintas, prieštarautų Einsteino reliatyvumo teorijai, kuri nebuvo susvyravusi jau daugiau nei šimtmetį. 

Eksperimento, atlikto tarp Europos branduolinių mokslinių tyrimų centro (CERN) Šveicarijoje ir laboratorijos Italijoje, metu neutrinai atkeliavo 60 nanosekundžių anksčiau nei šviesa, kuri atstumą įveikė per 2,3 milisekundes. 

Mokslininkai iš CERN netoli Ženevos į už 730 kilometrų Italijoje esančią Gran Sasso laboratoriją paleido srautą, kuriame buvo milijardai neutrinų. 

Neutrinai – krūvio neturinčios dalelės, kurios yra tokios mažos, jog tik visai neseniai nustatyta, kad jos turi masę. 

„Science“ skelbia, kad „60 nanosekundžių neatitikimas, atrodo, atsirado dėl blogo skaidulinio optinio kabelio, jungiančio GPS imtuvą, naudojamą neutrinų skrydžio laiko skaičiavimui ištaisyti, ir elektroninę kortą kompiuteryje“. 

„Sutvirtinus jungtį ir vėl išmatavus, kiek laiko praeina, kol duomenys prakeliauja per kabelį, tyrėjai nustatė, kad jie atvyksta 60 nanosekundžių anksčiau nei anksčiau manyta“, – teigiama žurnale. 

„Kadangi šis laikas atimamas iš bendro skrydžio laiko, tai paaiškina, kodėl neutrinai atvyko anksčiau. Tačiau šiai hipotezei patvirtinti dar reikės naujų duomenų“, – priduriama ten.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių