Citrinmedinis ūsuotis - grėsmė Didžiosios Britanijos miškams

Jungtinės Karalystės mokslininkai stoja į kovą su iš Azijos atvežtu vabalu – citrinmediniu ūsuočiu, kuris gali sunaikinti Britanijos miškus.

Tokių vabalų aptikta Oukhame, Lesteršyro grafystėje, skelbia BBC naujienų tarnyba.

Greičiausiai kartu su importuota mediena įvežtas vabalas užpuolė plačialapius medžius ir krūmus. Šio vabalo populiacijos plitimas kelia rimtą grėsmę Jungtinės Karalystės miškams, mano Maisto ir aplinkos tyrimų agentūros (Food and Environment Research Agency) ekspertai.

Dabar pagrindinis uždavinys – nustatyti medį, kuris „priglaudė“ kenkėją. Abiem šiais metais Britanijoje nustatytais atvejais citrinmedinis ūsuotis buvo aptiktas ant plaštakinio, arba vėduoklinio, klevo.

Citrinmedinis ūsuotis būna 20–40 cm ilgio. Juodas blizgantis vabalas su baltomis dėmėmis šonuose turi juodus ūsus su šviesiai mėlynais arba baltais žiedais. Suaugę vabalai deda kiaušinius po medžio žieve, o išsiritusios lervos išgraužia angeles. Vabalas subręsta tik per ketverius metus, todėl tai, ar medis yra užkrėstas, nustatyti yra labai sunku.

„Siekdami sustabdyti šio vabalo plitimą Didžiosios Britanijos teritorijoje, privalome ištirti visus augalus-šeimininkus šimto metrų spinduliu nuo tų vietų, kur tokie vabalai buvo pastebėti“, – sakė Augalų sveikatos ir sėklų inspekcijos (Plant Health and Seeds Inspectorate) atstovas Derekas McCannas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių