Atnaujinant išmaniųjų telefonų OS – „butelio kaklelio“ efektas

Mobiliųjų įrenginių tinklo sprendimus teikianti įmonė „FlashNetworks“ atliko tyrimą, kurio metu buvo nustatyta, kad operacinės sistemos gamintojui paruošus ir į mobiliuosius įrenginius siunčiant atnaujinimus, mobiliuosiuose tinkluose susidaro taip vadinamas „butelio kaklelio“ efektas.

Tai kelia pakankamai didelį rūpestį, žinant, kad toks duomenų srauto padidėjimas gali sukelti mobiliojo ryšio sutrikimus. Sutrikimų tikimybė dar labiau padidėja, jei operacinės sistemos atnaujinimas vartotojams pateikiamas vadinamuoju „piko“ metu, kai mobiliojo duomenų perdavimo ir skambučių kiekis būna didžiausias.

„FlashNetworks“ atlikto tinklo tyrimus Europoje ir Šiaurės Amerikoje stebėdami „Windows Mobile“ ir „Android“ operacinių sistemų atnaujinimus ir jų pateikimą vartotojams. Tyrimo metu pastebėta, kad atsiradus naujam atnaujinimui, jo siuntimas į mobiliuosius įrenginius užimdavo daugiau tinklo srauto nei „YouTube“ vaizdo įrašų srautai. Šis efektas turėtų dar labiau padidėti greitu metu, kai naudojantis „Apple iOS 5“ bus galima atnaujinti operacinę sistemą per mobiliuosius tinklus.

Operacinės sistemos atnaujinimo pakete dažniausiai būna funkcionalumo ir saugumo skylių ištaisymai. Pavyzdžiui kompanija „Microsoft“ kaupia grįžtančius iš vartotojųų įrenginių operacinių sistemų pranešimus kiekvieną mėnesį, juos apdoroja, paruošia atnaujinimus ir patalpina juos į duomenų serverį pavadinimu „Patch Tuesday“ („Atnaujinimų antradienis“). Toks pavadinimas jam suteiktas todėl, kad atnaujinimai aktyvuojami antrąjį mėnesio antradienį. Kartais mažesni atnaujinimų paketai siunčiami ir nelaukiant tos dienos. Dažniausiai „antradieniniai“ atnaujinimų paketai yra ganėtinai dideli ir gali siekti 10 MB vienam vartotojui. Lengva įsivaizduoti, kaip apkraunamas tinklas, jei jame yra tūkstančiai ar dešimtys tūkstančių vartotojų su „Windows Mobile“ arba „Windows Phone“ operacinėmis sistemomis.

Po vieno iš „Patch Tuesday“, „FlashNetworks“ pastebėjo, kad Europos operatorių tinklo apkrovimas padidėjo nuo 3,7% iki 18,2%. Panašūs rezultatai užfiksuoti ir Šiaurės Amerikoje – nuo 4,5%  iki 20%. „Android OS“ atnaujinimai taip pat tinklo apkrovimą padidino iki 15%. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad išleidžiant atnaujinimą anksti ryte Šiaurės Amerikoje ir išvengiant „piko“ meto, tas pats atnaujinimas Europoje ar Azijoje laiko atžvilgiu išleidžiamas per patį duomenų perdavimo „piką“. Tokiu atveju, tinklo apkrovimas gali pasiekti kritinę ribą.

„FlashNetworks“ atliktas tyrimas parodo, kad greitu metu mobiliųjų tinklų operatoriai gali susidurti su naujomis tinklo pralaidumo problemomis ir ryšio sutrikimais. Taip greičiausiai įvyks dėl to, kad mobiliuoju ryšiu perduodamų duomenų kiekis didės. Tai yra, ko gero, neišvengiama, nes mobiliųjų telefonų rinką vis labiau užkariauja išmanieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių