Artūras Šriupša: apie „Apple“ ir „Windows“ suderinamumą?

Dažnai įmonėms ar organizacijoms, svarstant apie IT įrangos atnaujinimą, kyla klausimų, ar suderinami „Apple“ ir „Windows“ bei kokias galimybes suteikia skirtingų programinių įrangų naudojimas.

Bendrovė „Blue Bridge Bond“, teikianti IT sistemų priežiūros ir valdymo paslaugą „ValdykIT“, sudarė TOP 10 klausimų, kuriuos dažniausiai užduoda įmonės apie „Apple“ ir „Windows“ suderinamumą.

Į klausimus atsako „Blue Bridge Bond“ direktorius Artūras Šriupša.

Ar tiesa, kad „Apple“ kompiuteriai gali „bendrauti“ tik su „Apple“ kompiuteriais?

„Apple“ gali sklandžiai „bendrauti“ ir su kitų gamintojų kompiuteriais: dalintis dokumentais bendruose kataloguose tinkle, persiųsti elektroninius laiškus, spausdinti dokumentus iš spausdintuvo, kuris pajungtas prie kito kompiuterio. Visi  kompiuterių gamintojai naudojasi tais pačiais viešaisiais patvirtintais protokolais.

Ar galima atidaryti dokumentus kompiuteriuose su „Windows“, kurie yra sukurti „Apple“ kompiuteryje?

Failus, sukurtus  MAC operacinėje sistemoje, galima atidaryti kompiuteryje su „Windows“ operacine sistema ir atvirkščiai. Pavyzdžiui, „Apple“ kompiuteryje paruošėte dokumentą su „iWork“ programų paketu, tai „Windows“ kompiuteryje sukurtą failą galima atidaryti su „Microsoft Office“.

Ar naudojantis „Apple“ kompiuteriais galima prisijungti prie „Windows“ tinklo, kuriame kompiuteriai jungiasi prie „Windows“ serverio? Taip pat – pasiekti bendrus katalogus pagal „Windows“ nustatytas priėjimo teises, naudotis bendrais spausdintuvais ir kt.

Taip, galima. „Apple“ kompiuteris gali jungtis prie „Windows“ resursų naudodamas SMB (angl. – Server Message Block) protokolą. „Apple“ kompiuterį galima sukonfigūruoti, kad jis būtų matomas „Windows“ tinkle ir galėtų pasiekti bendrus „Windows“ resursus, taip pat kaip ir kiti įmonės kompiuteriai (su „Windows“ operacine sistema).

Ar „MAC“ operacinė sistema yra saugi?

„MAC“ operacinė sistema sukurta visų pirma galvojant apie saugumą, jos pagrindas yra „UNIX“ operacinė sistema. Norint padidinti saugumo lygį, rekomenduojame įsidiegti papildomą antivirusinę programinę įrangą, kurią galima atsisiųsti iš oficialios „Apple“ interneto svetainės arba kitų antivirusinės programinės įrangos gamintojų interneto svetainių.

Ar „Apple“ kompiuterius pasirinkusios įmonės būtinai diegiasi ir „Windows“ operacinę sistemą?

Tai nėra taisyklė, viskas priklauso nuo vartotojų poreikių. Dokumentų redagavimą, elektroninių laiškų siuntimą ir gavimą, naršymą internete galima lengvai atlikti su „MAC“ operacine sistema. „Windows“ operacinė sistema diegiama tik tuose kompiuteriuose, kuriuose reikia dirbti su programomis, pritaikytomis išskirtinai „Windows“ kompiuteriams ir netinkančioms „Apple“.

Ar įmanoma dirbti „MAC“ operacinėje sistemoje su verslo valdymo programomis?

Taip, galima, bet verslo valdymo programos turi būti pritaikytos „MAC“ operacinei sistemai. Jei programos nėra skirtos „MAC“ operacinei sistemai, jas galima įdiegti į terminalinį serverį ir jomis naudotis prisijungus nuotoliniu būdu. Taip pat į „Apple“ kompiuterius galima diegti „Windows“ operacinę sistemą ir naudotis programomis, kurios skirtos „Windows“ kompiuteriams.

Kaip išsprendžiamas licencijavimo klausimas, jei „Apple“ kompiuteryje yra „Windows“ ir „MAC“ operacinės sistemos?

Reikėtų įsigyti licencijas „Windows“ programinei įrangai.

Kokio dydžio įmonei Lietuvoje patariama rinktis „Apple“ įranga?

Paprastai „Apple“ IT infrastruktūrą renkasi mažesnės bei vidutinės įmonės (iki 100 kompiuterinių darbo vietų). Tokio dydžio organizacijos renkasi „Apple“ dėl išskirtinio kompiuterių dizaino, paprasto licencijavimo, patogaus valdymo bei unikalių programų.

Didelės organizacijos (virš 100 kompiuterių) taip pat gali rinktis „Apple“  kompiuterius, tačiau šioms įmonėms patariama turėti mišrią IT infrastruktūrą. Darbo vietose, kur yra poreikis dirbti su vaizdo, foto, grafine ir garso informacija, siūlome rinktis „Apple“ kompiuterius ir „MAC“ operacinę sistemą, o kitose darbo vietose naudoti „Windows“ operacinę sistemą.

Kam naudinga dirbti su „Apple“ kompiuteriais?

Su „Apple“ kompiuteriais patariama dirbti specialistams, kurie maketuoja knygas, žurnalus bei  kitokius leidinius, dirba su vaizdo bei garso medžiaga. Specialiai „Apple“ kompiuteriams yra sukurta programinė įranga, kuri padeda atlikti tokio pobūdžio darbus. Taip pat „Apple“ kompiuteriai yra mėgstami ir namų vartotojų dėl paprasto ir patogaus jų valdymo, specialių programų bei patrauklaus dizaino.

Kokias naudas gauna vartotojas, jeigu įsidiegia „Apple“ kompiuteryje „Windows“ operacinę sistemą?

Vartotojas gauna madingą, novatorišką, unikalaus dizaino bei patogaus valdymo kompiuterį ir įprastą operacinę sistemą, prie kurios yra pripratęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių