Arkties vandenyne pastebėtas į atmosferą išsiskyręs metanas

Mokslininkai pastebėjo nuo Arkties vandenyno dugno kylančio metano išskyrimą iš vandens į atmosferą tose vietose, kur smarkiau tirpsta ledas, rašoma britų laikraščio „The Independent“ pirmadienio numeryje.

Pasak specialistų, dideli į atmosferą patekę metano kiekiai gali apčiuopiamai paveikti Žemės klimatą.

„Skrisdami virš ištisinio ledo laukų mes nenustatėme metano. Tačiau virš tų vietų, kur ledas tirpo ir esama plyšių ledo laukuose, mes pastebėjome padidėjusias metano koncentracijas“, - sakė Ericas Kortas iš NASA Pasadenos reaktyvinio judėjimo laboratorijos Kalifornijoje.

„Mus nustebino tokie dideli metano kiekiai šiose aukštosiose platumose; mūsų stebėjimai tikrai nurodo, jog metano šaltinis yra vandenyno paviršius, ko mes nesitikėjome“, - pridūrė jis.

Ankstesni tyrimai rodė, kad metanas gali išsiskirti nedideliuose plotuose netoli Rusijos šiaurinės pakrantės; tačiau Arkties ledo laukų srityse metanas lig šiol nebuvo pastebėtas.

Metano įtaka klimatui yra 70 kartų didesnė negu anglies dvideginis, vertinant pagal gebėjimą kaupti šilumą, todėl mokslininkai nuogąstauja, kad atšilus Arktyje išsiskiriantis metanas gali pakenkti Žemės klimatui, rašo laikraštis.

Tiesa, metanas atmosferoje greičiau suskyla, bet realus pavojus klimatui vis tiek būtų 20 kartų didesnis negu anglies dvideginio atveju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
dėjuoja dėl metano ar anglies dvideginio ,o kad medžiais galėtu apsodinti visas valstybines teritorijas tai tyli.iškirsti tai gali,o pasodinti jau nebe.

nes

nes portretas
nes daugumai dzin, arba nera lesu rupintis aplinka, kol dar nepradejom mes ir gamta justi stipriu pasekmiu.

as

as portretas
Baltoji meska pabezdejo nieko yaptingo nenutiko.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių