Ar galima virtuvėje išsiversti be šaldytuvo?

Ar galite įsivaizduoti modernią virtuvę be šaldytuvo? Sunkiai? Bet juk žmonės tūkstančius metų gyveno be šio įrenginio. Tai tikriausiai ir įkvėpė korėjietę dizainerę Jihyun Ryou sukurti sieninius laikiklius, kuriuos iš dalies galima būtų panaudoti vietoj šaldytuvo ir juose laikyti kai kuriuos greitai gendančius produktus, praneša leidinys „No Tech Magazine“ leidinys.

Žmonės nebevertina maisto

Niekas nesiūlo sugrįžti gyventi į urvus, kaip tai darė šaldytuvų neturėję mūsų protėviai, bet, ar neatrodo, kad tos šaltį palaikančios dėžės leidžia pernelyg atsipalaiduoti ir nebevertinti maisto. Juk šiuolaikinio žmogaus šaldytuvas visuomet pilnas įvairių produktų, dalis kurių „pradingsta“ lentynose, atskirose sekcijose ir galiausiai būna gėdingai išmetami.

Todėl J. Ryou ėmėsi misijos: maisto laikymas be šaldytuvo.

„Tai projektas apie nerašytas tradicijas, patirtį, kuri buvo perduodama iš kartos į kartą žodžiu. (…) Darydama šį tyrimą, aš supratau, kad mes rūpinimosi maistu pareigą perleidžiam technologijai, tiksliau šaldytuvui, – savo tinklaraštyje rašo Nyderlanduose dizaino mokslus baigusi korėjietė. – Mes dabar nevertiname maisto ir nemokame su juo elgtis. Todėl mano dizainas – tai kažkada žodžiu perduotos tradicijos, kuri yra artimesnė gamtai, naujas įvertinimas. Dar daugiau, projekto tikslas sugrąžinti ryšį tarp mitybos grandinės dalių.“

Pasinaudojo vyresniųjų išmintimi

J. Ryou sukūrė kelias šiuolaikines konstrukcijas, kurios remiasi tradiciniais maisto laikymo metodais. Juos mergina surinko iš savo močiutės, seno sodininko ir kitų vyresnio amžiaus žmonių.

Pradėkime nuo vaisių ir daržovių, kurie nesugenda tam tikrą laiką jau būdami nuskinti. Tuomet jie skleidžia etileno dujas. Reguliuojant temperatūrą ir drėgmę, įmanoma sulėtinti jų gedimą ir ilgiau juos išsaugoti tinkamus vartojimui.

Dauguma vaisių ir daržovių gerai išsilaiko maždaug 4,5 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Bet tokios sąlygos tinka ne visiems. Paprikoms, cukinijoms ir pomidorams reikia aukštesnės temperatūros ir jie greičiau genda šaldytuve. Be to, jiems reikia didesnės drėgmės.

Todėl J. Ryou siūlo lentyną, kurios dugne indas su vandeniu, o virš jo ant medinių grotelių – minėtos daržovės. Vanduo ne tik suteikia drėgmės, bet ir vėsina. T. y. temperatūra bus žemesnė nei bendra kambario, bet aukštesnė nei šaldytuve.

Vaisių ir daržovių sąveika

Panašiai galima saugoti obuolius – į dubenį pripilti vandens ant jo uždėti skylėtą dangtį ir ten sudėti šiuos vaisius.

Be to, obuoliai išskiria daug etileno ir šalia esantys kiti vaisiai bei daržovės genda greičiau, tačiau šalia padėjus bulves, šios taip greit nesens. Todėl J. Ryou sukūrė dviejų skyrių lentyną: į apatinį, uždarą skyrių dedamos bulvės, o virš jų, į specialiai išpjautas skyles – obuoliai.

Kaip žinia, šakninės daržovės geriau išsilaiko būdamos vertikalioje padėtyje, nes tai leidžia joms taupyti energiją. J. Ryou siūlo lentyną, kurioje įdedamas smėlis, o į jį įkišamos morkos ar svogūnai. Tiesa, smėlis turi būti drėgnas, todėl reikia nepamiršti jo laistyti.

„Metodas smėlyje laikyti daržoves žinomas jau daug amžių. Žema temperatūra yra tinkama tokioms daržovėms kaip morkos, bet jos kartu mėgsta drėgmę, todėl drėgnas smėlis yra geriausia išeitis“, – rašo pati dizainerė.

Kuris kiaušinis geras?

Dar viena paslaptis, kurią pasinaudoja J. Ryou, susijusi su kiaušinių laikymu. Kiaušiniai labai lengvai perima kvapus, jei juos ilgai laikysite su kitais produktais, tai gali atsiliepti ir jų skoniui.

Todėl korėjietė siūlo naudoti ne šaldytuvą, o lentyną su išpjaustytomis skylutėm kiaušiniams laikyti. Be to, ji į savo kūrinį integravo ir kiaušinių šviežumo matuoklį – vandens indą. Jei kiaušinis nusileidžia į patį indo dugną, tai jo amžius 3-6 dienos; jei kiaušinis skęsta, bet išlieka kampinėje pozicijoje – tai jam daugiau nei savaitė; jei kiaušinis nuskendo, bet liečia dugną tik savo galiuku, tai jam bus apie dvi savaite; o jei kiaušinis nenuskendo, tai jį galima išmesti – jis jau per senas vartoti.

Paskutinė J. Ryou idėja – prieskonių laikiklis. Pasak dizainerės, jos močiutė visada ant prieskonių dėžutės dangtelio dėdavo šiek tiek ryžių. Pasirodo, ryžiai surenka drėgmę ir prieskoniai visada lieka sausi bei tinkami naudoti. J. Ryou sukūrė specialaus dizaino prieskonių indelius, kuriuose kartu su prieskoniais laikoma šiek tiek ryžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Betgis

Betgis portretas
Aš neturiu šaldytuvo virtuvėje, ir nieko tokio. Pasistačiau koridoriuje, ten daugiau vietos.
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių