Ar galima virtuvėje išsiversti be šaldytuvo?

Ar galite įsivaizduoti modernią virtuvę be šaldytuvo? Sunkiai? Bet juk žmonės tūkstančius metų gyveno be šio įrenginio. Tai tikriausiai ir įkvėpė korėjietę dizainerę Jihyun Ryou sukurti sieninius laikiklius, kuriuos iš dalies galima būtų panaudoti vietoj šaldytuvo ir juose laikyti kai kuriuos greitai gendančius produktus, praneša leidinys „No Tech Magazine“ leidinys.

Žmonės nebevertina maisto

Niekas nesiūlo sugrįžti gyventi į urvus, kaip tai darė šaldytuvų neturėję mūsų protėviai, bet, ar neatrodo, kad tos šaltį palaikančios dėžės leidžia pernelyg atsipalaiduoti ir nebevertinti maisto. Juk šiuolaikinio žmogaus šaldytuvas visuomet pilnas įvairių produktų, dalis kurių „pradingsta“ lentynose, atskirose sekcijose ir galiausiai būna gėdingai išmetami.

Todėl J. Ryou ėmėsi misijos: maisto laikymas be šaldytuvo.

„Tai projektas apie nerašytas tradicijas, patirtį, kuri buvo perduodama iš kartos į kartą žodžiu. (…) Darydama šį tyrimą, aš supratau, kad mes rūpinimosi maistu pareigą perleidžiam technologijai, tiksliau šaldytuvui, – savo tinklaraštyje rašo Nyderlanduose dizaino mokslus baigusi korėjietė. – Mes dabar nevertiname maisto ir nemokame su juo elgtis. Todėl mano dizainas – tai kažkada žodžiu perduotos tradicijos, kuri yra artimesnė gamtai, naujas įvertinimas. Dar daugiau, projekto tikslas sugrąžinti ryšį tarp mitybos grandinės dalių.“

Pasinaudojo vyresniųjų išmintimi

J. Ryou sukūrė kelias šiuolaikines konstrukcijas, kurios remiasi tradiciniais maisto laikymo metodais. Juos mergina surinko iš savo močiutės, seno sodininko ir kitų vyresnio amžiaus žmonių.

Pradėkime nuo vaisių ir daržovių, kurie nesugenda tam tikrą laiką jau būdami nuskinti. Tuomet jie skleidžia etileno dujas. Reguliuojant temperatūrą ir drėgmę, įmanoma sulėtinti jų gedimą ir ilgiau juos išsaugoti tinkamus vartojimui.

Dauguma vaisių ir daržovių gerai išsilaiko maždaug 4,5 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Bet tokios sąlygos tinka ne visiems. Paprikoms, cukinijoms ir pomidorams reikia aukštesnės temperatūros ir jie greičiau genda šaldytuve. Be to, jiems reikia didesnės drėgmės.

Todėl J. Ryou siūlo lentyną, kurios dugne indas su vandeniu, o virš jo ant medinių grotelių – minėtos daržovės. Vanduo ne tik suteikia drėgmės, bet ir vėsina. T. y. temperatūra bus žemesnė nei bendra kambario, bet aukštesnė nei šaldytuve.

Vaisių ir daržovių sąveika

Panašiai galima saugoti obuolius – į dubenį pripilti vandens ant jo uždėti skylėtą dangtį ir ten sudėti šiuos vaisius.

Be to, obuoliai išskiria daug etileno ir šalia esantys kiti vaisiai bei daržovės genda greičiau, tačiau šalia padėjus bulves, šios taip greit nesens. Todėl J. Ryou sukūrė dviejų skyrių lentyną: į apatinį, uždarą skyrių dedamos bulvės, o virš jų, į specialiai išpjautas skyles – obuoliai.

Kaip žinia, šakninės daržovės geriau išsilaiko būdamos vertikalioje padėtyje, nes tai leidžia joms taupyti energiją. J. Ryou siūlo lentyną, kurioje įdedamas smėlis, o į jį įkišamos morkos ar svogūnai. Tiesa, smėlis turi būti drėgnas, todėl reikia nepamiršti jo laistyti.

„Metodas smėlyje laikyti daržoves žinomas jau daug amžių. Žema temperatūra yra tinkama tokioms daržovėms kaip morkos, bet jos kartu mėgsta drėgmę, todėl drėgnas smėlis yra geriausia išeitis“, – rašo pati dizainerė.

Kuris kiaušinis geras?

Dar viena paslaptis, kurią pasinaudoja J. Ryou, susijusi su kiaušinių laikymu. Kiaušiniai labai lengvai perima kvapus, jei juos ilgai laikysite su kitais produktais, tai gali atsiliepti ir jų skoniui.

Todėl korėjietė siūlo naudoti ne šaldytuvą, o lentyną su išpjaustytomis skylutėm kiaušiniams laikyti. Be to, ji į savo kūrinį integravo ir kiaušinių šviežumo matuoklį – vandens indą. Jei kiaušinis nusileidžia į patį indo dugną, tai jo amžius 3-6 dienos; jei kiaušinis skęsta, bet išlieka kampinėje pozicijoje – tai jam daugiau nei savaitė; jei kiaušinis nuskendo, bet liečia dugną tik savo galiuku, tai jam bus apie dvi savaite; o jei kiaušinis nenuskendo, tai jį galima išmesti – jis jau per senas vartoti.

Paskutinė J. Ryou idėja – prieskonių laikiklis. Pasak dizainerės, jos močiutė visada ant prieskonių dėžutės dangtelio dėdavo šiek tiek ryžių. Pasirodo, ryžiai surenka drėgmę ir prieskoniai visada lieka sausi bei tinkami naudoti. J. Ryou sukūrė specialaus dizaino prieskonių indelius, kuriuose kartu su prieskoniais laikoma šiek tiek ryžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Betgis

Betgis portretas
Aš neturiu šaldytuvo virtuvėje, ir nieko tokio. Pasistačiau koridoriuje, ten daugiau vietos.
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Kuo nustebins „Mokslo sala“?
    Kuo nustebins „Mokslo sala“?

    Praėjusį ketvirtadienį iš penkių senojo žemyno valstybių atvykę profesionalai padėjo stiprius pamatus Kaune planuojamo mokslo populiarinimo centro koncepcijos sukūrimui. Intensyvią sesiją Kaune surengę mokslo centrų ekspertai galutinius sav...

    5
  • „Facebook“ griežtina kovą su propaganda
    „Facebook“ griežtina kovą su propaganda

    „Facebook“ ketvirtadienį pranešė griežtinantis saugumą, siekiant atremti vyriausybių ir kitų subjektų pastangas skleisti dezinformaciją ar manipuliuoti diskusijomis dėl politinių priežasčių. ...

    3
  • NASA erdvėlaivis sėkmingai pranėrė tarp Saturno žiedų
    NASA erdvėlaivis sėkmingai pranėrė tarp Saturno žiedų

    Bepilotis NASA aparatas „Cassini“ sėkmingai pranėrė tarp Saturno žiedų, nors kurį laiką buvo dingęs ryšys su Žeme, bet vėliau jis atgijo, pranešė JAV kosmoso tyrimų agentūra ketvirtadienį. ...

  • „Mokslo sriuba“: keturi būdai panaudoti mūsų nuotekose esantį dumblą
    „Mokslo sriuba“: keturi būdai panaudoti mūsų nuotekose esantį dumblą

    Pagalvoję apie miestų nuotekų valymo procesą, daugelis pirmiausia įsivaizduojame nosį riečiantį kvapą, ištisus kalnus po valymo likusių atliekų. ...

  • Jauni išradėjai griauna mitus, kad chemija – baubas, o fizika – džiunglės
    Jauni išradėjai griauna mitus, kad chemija – baubas, o fizika – džiunglės

    Agurkų sėklos languose, stiklainiuose spalvotos salotos, o termostate pačių augintos bakterijos – taip atrodo VII forto kazematų laboratorija, kur jaunieji išradėjai griauna mitus, esą chemija – baubas, o fizika – džiunglės. ...

  • Pirmajam Lietuvos lazeriui įsižiebti padėjo kelnės
    Pirmajam Lietuvos lazeriui įsižiebti padėjo kelnės

    Dabar Lietuva pasaulyje pirmauja mokslinių lazerių srityje. Tačiau pirmojo lazerio įžiebimas prieš daugiau nei penkiasdešimt metų tai padariusiam fizikui prof. Juozui Vidmančiui Vaitkui  primena anekdotinę istoriją. „[Soviet...

  • Sporto halėje e-sportininkai rungėsi dėl tūkstantinių prizų
    Sporto halėje e-sportininkai rungėsi dėl tūkstantinių prizų

    Penktadienį prasidėjo 10 dienų truksiantis informatiškiausias studentų festivalis „InfoShow“. Tradiciškai renginių maratoną pradėjo jau penkioliktus metus rengiama elektroninio sporto fiesta „InfoShow Lan Party“. Le...

  • „Galaxy S8“ prieš „iPhone“: kuris pranašesnis?
    „Galaxy S8“ prieš „iPhone“: kuris pranašesnis?

    Varle.lt specialistų manymu, naujieji „Samsung“ flagmanai tikrai gali drąsiai pretenduoti į geriausių 2017 metų išmaniųjų telefonų titulą. Pagal kai kuriuos parametrus jie lenkia net naujausią „Apple“ išmanųjį....

    1
  • „Galaxy A5 <span style=color:red;>(2017)</span>“: kuo išskirtinis?
    „Galaxy A5 (2017)“: kuo išskirtinis?

    Praeitų metų „Samsung Galaxy A“ išmaniųjų telefonų serija dizaino požiūriu buvo labai vykusi. Telefonai atrodė labai stilingai, nors, pagal charakteristikas, šiek tiek nusileisdavo kai kuriems kinų analogams. Tenka pripažint...

  • Pokytis evoliucijoje: rasti seniausi pasaulyje grybai?
    Pokytis evoliucijoje: rasti seniausi pasaulyje grybai?

    Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) atsitiktinai aptiktos fosilijos turbūt yra seniausi kada nors rasti grybai, daug senesni, nei iki šiol žinoti mokslui, ir dėl jų tenka perrašyti šių organizmų, kurie nėra nei augalai, nei gyvūnai, ...

Daugiau straipsnių