„Apple“ paduotas į teismą dėl priklausomybę keliančių programėlių

Tėvai, kurių vaikai jiems nežinant žaidė mokamus žaidimus išmaniuosiuose „iPhone“ telefonuose, gali sulaukti kompensacijos iš „Apple“.

Šiuo metu kaip tik laukiama teismo sprendimo dėl JAV tėvų iškeltos bylos technologijų gigantui. Išmaniųjų telefonų žaidimus pamilusių vaikų tėvai skundžiasi, kad be jų žinios buvo leidžiami pinigai naudojantis išmaniaisiais telefonais per „iTunes“. Jei amerikiečiai laimės bylą ir gaus kompensacijas, tai atvers kelią tokioms kompensacijoms ir kitose pasaulio valstybėse, rašo „Daily Mail“.

1244 mlrd. litų vertės įmonė jau ne kartą kritikuota, kad vaikai lengvai išleidžia tėvų pinigus, naudodamiesi „iPhone“ telefonu.

Vaikams ypač viliojantys yra žaidimai, kurie pagrįsti populiarių knygų herojais ar filmais. Pavyzdžiui, „Smurfs‘ Village“ yra nemokamai parsisiunčiamas, tačiau norėdamas toliau „auginti“ mėlynųjų smurfų kaimelį, telefono naudotojas turi susimokėti.

JAV teismo dokumentuose parašyta: „Šie žaidimai kelia stiprią priklausomybę. Jie ir sukurti tai daryti. Vaikai, žaidžiantys juos, yra skatinami pirkti žaidimo „valiutos“. Kartais išleidžiama iki 250 litų“.

Naudojant išmaniųjų telefonų programėlėmis-žaidimais vaikams nereikia kaskart suvedinėti banko kortelės duomenų, nes sumą įskaičiuojama į „iTunes“ sąskaitą. Kol tėvai pastebės ryškiai išaugusią sąskaitą, gali praeiti ir para.

Praėjusių metų gruodį septynmetis berniukas su „iPad“ per keturias dienas išleido 5200 litus, žaisdamas „Tap Zoo“. Jis net neįsivaizdavo, kad kai kurie zoologijos sodo gyvūnai, kuriuos reikia pirkti sodui, kainavo po 320 litų. Po šio įvykio „Apple“ sutiko anuliuoti sąskaitą.

Įmonės atstovai teigia, kad galimybė uždrausti vaikams naudotis banko kortelės duomenimis yra, tačiau ne visi tėvai šią funkciją pasirenka „Apple“ gaminiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių