„Apple“ leido pažvelgti į „Foxconn“ gamyklą iš vidaus

Žurnalistas Robas Schmitzas, kuris paneigė kito žurnalisto Mike Daisey pranešimus apie nepakeliamas darbo sąlygas Foxconn gamyklose, nufilmavo portalui American Public Media Marketplace seriją vaizdo klipų, kurie suteikia galimybę pažvelgti į planšetinio kompiuterio iPad surinkimą ir testavimą, taip pat susipažinti iš arčiau su Foxconn darbuotojų darbo sąlygomis ir laisvalaikiu, sužinoti jų nuomonę apie darbą.

Apple ir Foxconn sutiko su žurnalisto ketinimais parodyti kinų darbuotojų gyvenimo ir darbo realijas, taip pat leido laisvai judėti po gamyklų teritoriją.

„Labiausiai klydau dėl Foxconn komplekso Longhua, kadangi maniau, kad tai gamykla, – pasidalino savo įspūdžiais R. Schmitz. – Tačiau kai tik jūs kertate vartus, suprantate, jog tai labiau panašu į miestą: čia pluša daugiau kaip 240 tūkst. darbininkų. Iš jų apie 50 tūkst. gyvena bendrabučiuose, kurie išdėstyti viso komplekso teritorijoje.“

„Iš abiejų pagrindinės gatvės pusių čia pastatyti greitojo maitinimo įstaigos, kavinės, įsikūrę bankų filialai, bibliotekos, yra netgi vestuvinių nuotraukų parduotuvė, – toliau tęsia žurnalistas. – Taip pat yra krepšinio aikštelės, teniso kortai, treniruoklių salė, du didžiuliai baseinai, futbolo stadionas. Yra netgi sava radijo stotis „Voice of Foxconn“ („Foxconn balsas“) ir televizijos kanalas. Komplekse „gyvena“ sava ugniagesių dalis, kuri įsikūrusi pagrindinėje gatvėje.“

R. Schmitz tvirtina, jog M. Daisey pasakojimai apie nepakenčiamas darbo sąlygas ir „viduramžių sistemą“ Foxconn gamyklose yra išgalvoti, nors darbo sąlygų pažeidimų ir pasitaiko.


Šiame straipsnyje: ApplegamyklaKinijaFoxconn

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių