Amžino gyvenimo paslaptis užkoduota plokščiosiose kirmėlėse

Pasirodo, kad gyventi amžinai yra įmanoma, bet tik jei esate plokščioji kirmėlė.

Mokslininkai tiki, kad ateityje bus galima atsisakyti brangių losjonų ar nebereikės svajoti apie gyvybės eliksyrą, nes ilgaamžiškumo paslaptį gali padėti išsiaiškinti plokščiosios kirmėlės.

Ežeruose ir tvenkiniuose gyvenančios kirmėlės atsinaujindamos sugeba gyventi amžinai, tikina „Daily Mail“.

Jei kirmėlė perskiriama pusiau, jos galvos daliai priauga uodega, o galinėje pusėje nauja galva. Kirmėlę padalinus į 20 dalių, užauga 20 naujų kirmelių, kurios visiškai vienodos kaip pirminė kirmėlė.

Notingemo universiteto mokslininkams iš vienos kirmėlės jau pavyko užauginti 20 tūkst. kirmelių armiją. Mokslininkai pastebėjo, kad kirmėlių kūnai ir organai nesensta.

Mokslininkai įsitikinę, kad šios kirmėlės gali gyventi amžinai, nebent jos pasigaus infekciją ar kokią kitą ligą. 

Mokslininkas Azizas Aboobakeris drąsiai paskelbė savo teoriją: „Mano nuomone, jos nemirtingos“.Tikimasi, kad tyrimai su kirmėlėmis padės surasti gydymo būdus, kurie leis žmonėms ilgai išlikti sveikiems ir ilgiau gyventi.

Mokslininkų eksperimentai atliekami su scmidtea mediterranea, afrikietišku parazitu, kuriuos aptikti galima ir Europos ežeruose ir po akmenimis.

Šios plokščiosios kirmėlės turi paprastos struktūros smegenis (nervų ląstelių sangrūdą), kurios gali būti ataugintos iš kitų kūno dalių ląstelių. Šio tipo padarai neturi lyties, o dauginasi pasidalinę per pusę.

Nors mokslininkai teigia, kad šios kirmėlės nemirtingos, laboratorijoje dėl infekcijos jos išgyvena tik kelias dienas. Tyrimo metu kirmėlė išgyveno ilgiausiai apie metus.

Tačiau mokslininkai teigia, kad nemirtingumas užprogramuotas kirmėlių chromosomose. Gyvi organizmai sensta, nes chromosomų galuose esantys telomerai trumpėja, tai stabdo ląstelių atsinaujinimą ir vyksta senėjimo procesas. Šiose kirmėlėse telomerai netrumpėja, todėl jos išvengia senėjimo.

Tyrimo autoriams pavyko išsiaiškinti, kuris genas leidžia plokščiosioms kirmėlėms išvengti senėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mazytis BET

mazytis BET portretas
gyventi amzinai gales tik vienetai, o dauguma mirs dar greiciau ir kamuojami baisiu skausmu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių