Amerikiečiai 2012 metais daugiau filmų žiūrės internetu, negu iš disko

JAV kino industrija šiais metais galės švęsti labai svarbią raidos pakopą – kaip teikia tyrimą atlikusi kompanija “IHS Screen Digest”, per 2012 metus filmų industrija internete išaugs nuo 1.4 iki 3.4 mlrd. peržiūrų, tuo tarpų filmų žiūrėjimas iš CD, DVD ar Blu-Ray disko turėtų smukti nuo 2.6 mlrd. iki 2.4 mlrd. Tai, galima sakyti, istorinė interneto pergalė.

Tyrimas buvo atliktas JAV teritorijoje, ir būtent tos šalies industriją ir liečia ši prognozė. Šitokį šuolį sąlygoja suderinta infrastruktūra: žmonės gali patogiai ir greitai užsisakyti filmų žiūrėjimo planą, pagal kurį gali rinktis bet kokius patinkančius šedevrus ir žiūrėti bet kada – būtent toks prenumeravimo modelis atneša 94 procentus “online” transliacijų pajamų, kur vienais lyderių yra “Netflix” ir “Amazon Prime”.

Dan Cryan, kompanijos “IHS Screen Digest” analitikas, pakomentavo šią prognozę:

Mes esame stebėtojai to, kaip prasideda DVD ir Blu-Ray diskų eros pabaiga. Bet transformacija gali ir užtrukti – visgi net ir praėjus devyneriems metams po “iTunes” atidarymo, CD diskai užima pakankamai didelę rinkos dalį.

Žvelgiant į filmų žiūrėjimo pasiūlą mūsų šalyje, perspektyvos labai jau miglotos – neteko girdėti apie kokią nors plačiai naudojamą “online” filmų peržiūros sistemą, kuri būtų pakankamai pelninga. Lietuviai žiūri filmus, iš esmės, dviem būdais – arba eina į kino teatrus, arba siunčiasi iš nelegalių svetainių. Būtų šaunu iš mūsų šalyje turėti galingą “online” kino teatrą, kur būtų rodomi naujausi filmai, bet panašu, kad tokios sistemos dar teks palaukti.


Šiame straipsnyje: filmasJAVkinasinternetasDVD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių