„Amazon“ nuo šiol turės nuosavą robotų armiją

Ne, tai nebus kažkas panašaus į filmų serijos „Žvaigždžių karai“ robotus, apsiginklavusius ir pavojingus. Viskas daug paprasčiau. Kompanija Amazon pranešė, jog už $775 mln. įsigijo robotizuotų sistemų gamintoją Kiva Systems.

Toks sandoris reiškia, jog greitu metu el. prekybos milžino sandėliuose ims sukiotis mažos oranžinės autonominės mašinos, kurios dirbs kartu su žmonėmis. Suskaičiuota, jog kai kurie užsakymų apdorojimo padalinio darbuotojai per dieną nueina nuo 21 iki 24 km, rinkdami nuo stelažų prekes ir perduodami jas kitiems darbuotojams, kurie užsiima pakavimu ir išsiuntimu.

Akivaizdu, jog kompanijos Amazon operatyvumas daugeliu atvejų priklauso nuo žmonių darbo greičio. Paskaičiuota, jog šio proceso automatizacija, t.y. robotizuotos darbo jėgos panaudojimas, padidins efektyvumą 3 – 4 kartus. Robotai bus skirti mobilių stelažų perstumdymui, užsakymų registracijai transportavimui.

Žemiau esančiame vaizdo klipe matyti žurnalistų iš IEEE Spectrum 2008 m. darytas siužetas Kiva sandėliuose, kur puikiai matosi, kaip robotai dirba, taip pat papasakotas tokių mašinų veikimo principas. Bevieliu būdu mašinos prijungiamos prie centrinio kompiuterio, kuris koordinuoja navigaciją. Taip pat mašinos sujungtos tarpusavyje ir su kompiuterio pakavimo taškuose. Robotai veikia nepriklausomai vienas nuo kito – taktines užduotis jie sprendžia autonominiu režimu, pasinaudodami euristiniais algoritmais bei nuolat optimizuojamu maršrutu.

Kaip orientyrą robotai naudoja ant grindų esančius QR-kodus, kartu robotai kiekvieną kartą taip praneša apie savo buvimo vietą sandėlio serveriui. Mašinos pakankamai tvirtos, kad atlaikytų iki 500 kg sveriančias ant stelažo pakrautas prekes.


Šiame straipsnyje: robotaiAmazonsandelysdarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių