ACTA sutartis naudinga GMO augintojams?

Aršiai diskutuojant apie ACTA sutarties naudą ir žalą dažniausiai minimi muzikos ar kino kūrėjai. Tačiau jie – tik labai maža dalelė tų, kuriuos palies ši sutartis. Pažvelgti plačiau šeštadienį kviečia BTV laida „Auksarankiai“.

Autorinių teisių apsauga turi iš esmės pasikeisti – juk pasaulis per pastaruosius porą dešimtmečių pasikeitė tiesiog neatpažįstamai. Tačiau kur mus tai gali nuvesti? Kol menininkai svarsto, kas apsaugos jų kūrybą, laida „Auksarankiai“ primena, kad autorinės teisės saugo ne tik juos, bet ir mokslininkus, ir, pavyzdžiui, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) augintojus. Jie juk taip pat patentuoja savo kūrinius ir už naudojimąsi jų darbo vaisiais gali paprašyti atlyginimo. Ar esate tikras, kad žolė, auganti jūsų kieme, nėra registruota kaip autorinis kūrinys?

Skamba kurioziškai, bet Jungtinėse Amerikos Valstijose jau tenka susidurti su tokiomis problemomis. Netgi atsiranda teigiančių, kad visa ACTA sutartis yra sumanyta būtent dėl tokių atvejų, o muzika ar kinas yra tik pretekstas kur kas didesniems užmojams. JAV jau buvo atvejų, kai dėl autorinėmis teisėmis apsaugotų augalų auginimų buvo perimti žemės sklypai. Vis dažniau pasigirsta svarstymų, gal tai – siekis monopolizuoti grūdų rinką?


Šiame straipsnyje: AuksarankiaiBTVACTAGMOgenetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ipdy

Ipdy portretas
Gal galima emailą straipsnio autoriaus? Patiko man nuotrauka, noriu geresnės kokybės ir rezoliucijos, žinau kad turite. Nuotraukoje - aš.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių