6-ojo IT konkurso „Bebras“ apdovanojimai vyko Kaune

Informacinių technologijų konkursas „Bebras“ šiemet buvo itin gausus – jame sudalyvavo net 10358 mokiniai iš 416 mokyklų.

Įdomu, kad konkurse dalyvauja dvigubai daugiau berniukų nei mergaičių: 6733 berniukai ir 3625 mergaitės.

Palyginus su ankstesniais metais – tai didelis šuolis, rašo elektronika.lt.

Informacinių technologijų konkursas „Bebras“ šiemet buvo itin gausus – jame sudalyvavo net 10358 mokiniai iš 416 mokyklų! Įdomu, kad konkurse dalyvauja dvigubai daugiau berniukų nei mergaičių: 6733 berniukai ir 3625 mergaitės.

Palyginus su ankstesniais metais – tai didelis šuolis. Kai „Bebro“ konkursas prasidėjo 2004 m. spalio 21 dieną, jame dalyvavo tik 3470 mokinių iš 146 mokyklų. Kasmet šis skaičius šiek tiek svyravo ir tik šiais metais žymiai šoktelėjo:

Konkurso data Dalyvių skaičius Mokyklų skaičius
2005-10-19–21 5852 295
2006-10-25 27 7105 324
2007-10-24 26 7034 312
2008-10-22 24 6616 310
2009-11-11 13 10351 416

Nuo 2005 m. konkursas tapo tarptautiniu. Tais metais juo susidomėjo ir savo šalyse įvykdė net 4 šalys: Estija, Latvija, Lenkija bei Olandija. Šiais metais, be Lietuvos, konkursą vykdo net 16 šalių. Dalį uždavinių visos šalys privalo parengti vienodų, kitą dalį pasirenka šalies organizacinis komitetas. Palyginimui, kiek kiekviena šali pritraukė dalyvių:


 
Šiais metais konkursą vykdyti dar planuoja Bulgarija, Egiptas, Izraelis, Suomija, Malta, Portugalija. Lauksime jų rezultatų. Daugiau apie tarptautinio „Bebro“ įvykius galite rasti svetainėje www.bebras.org.

O Lietuvoje pasidžiaukim, kad dalyviams vis geriau ir geriau sekasi įveikti užduotis: šiemet turėjome net 8 mokinius išsprendusius visus uždavinius teisingai! Tai 7-okai: Mindaugas Dagilis iš VšĮ Pranciškonų gimnazijos, Miglė Kalinauskaitė iš Jėzuitų gimnazijos, Emilijus Stankus iš Gedminų pagrindinės mokyklos, Algirdas Žiemys iš Jono Basanavičiaus vidurinės mokyklos. Du aštuntokai Daniil Bulanov iš „Gerosios vilties“ vidurinės mokyklos bei Mantas Pajarskas iš „Ąžuolyno“ pagrindinės mokyklos. Taip pat devintokas Vytautas Mickus iš VšĮ Jėzuitų gimnazijos bei dešimtokas Kęstutis Vilčinskas iš Vilniaus licėjaus. Šiemet sveikinome net 129 dalyvius, patekusius į pirmąjį penkioliktuką savo klasės grupėje respublikos mastu.

Nugalėtojų apdovanojimo šventė vyko Kaune, TEO Ryšių istorijos muziejuje gruodžio pirmąjį šeštadienį. Į renginį, nepabūgę gripo ir ilgo kelio, susirinko apie 150 nugalėtojų ir juos lydinčių artimųjų bei mokytojų. Smagu buvo matyti šalia laureato besisukiojančius dar tik būsimuosius bebriukus.

Renginį pradėjo ir vedė Vilniaus Mažojo teatro aktorius Mindaugas Capas. Jis negailėjo susirinkusiems komplimentų bei sveikinimų, skaitė sveikinimo eiles ir visaip kitaip linksmino auditoriją. Susirinkusius taip pat nuoširdžiai pasveikino generalinio rėmėjo TEO atstovas Valdas Kaminskas, IT konkurso „Bebras“ organizacinio komiteto pirmininkė bei konkurso sumanytoja prof. dr. Valentina Dagienė bei Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Marytė Skakauskienė.

Nevieną labai sudomino ryšių istorijos filmas „Nuo praeities iki dabarties“. Nors filmas buvo trumpas, vos 30 min., tačiau jo metu daugelis pamilo ne tik naująsias informacines ir komunikacines technologijas dar labiau, tačiau ir fiziką. Juk naujųjų informacinių ir komunikacinių technologijų raida prasidėjo ir rėmėsi fizikos išradimais.

Prieš muziejaus ekspozicijos apžiūrą – didžiausią šurmulį sukėlusi apdovanojimų dalis. Dovanas pakavo gausus rėmėjų ratas – be generalinio rėmėjo TEO čia darbavosi Lietuvos respublikos seimas, Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centras, VšĮ „Ramios bitės“, UAB „Sisneta“, , UAB „Baltic Amadeus“, GNT Lietuva, Valstybinės lietuvių kalbos institutas, leidykla TEV, UAB „Minties vingiai“, „Fizikos olimpas“, LearnKEY, UAB „Sintagma“, UAB Tieto Lietuva. Jų dėka ir šiemet galėjom įteikti dovanėles visiems patekusiems į 15-uką savo klasės grupėje.

Muziejaus ekspozicijų salėse lankytojai galėjo ne tik pamatyti senovinius telefonų aparatus, fakso aparatus ar pirmuosius kompiuterius bet ir daugelį iš jų išbandyti. Apžiūrėjo muziejuje eksponuojamos lietuviškos elektroninės skaičiavimo mašinas – Vilniaus „Sigmos“ gaminiai „Rūta 110“ , „P701“, susipažino su viena įdomesnių pasaulio informacijos technologijų pavyzdžių – 1973 m. skaičiuotuvu „Hewlett Packard“, turinčiu kompiuterio savybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių