5 išradimai, pakeisiantys pasaulį per 5 metus

Informacinių technologijų korporacija IBM paskelbė penkias inovacijas, per artimiausius 5 metus pakeisiančias žmonių gyvenimo būdą, darbo įpročius ir laisvalaikį. Trečius metus iš eilės skelbiamos „IBM Next Five in Five“ prognozės parengtos remiantis naujausiomis socialinėmis, rinkos tendencijomis, taip pat  technologijų naujovėmis iš IBM laboratorijų visame pasaulyje.

Energiją taupančios technologijos – asfalte, dažuose ir languose

Saulės energija greitai gali tapti prieinama žymiai didesniam gyventojų skaičiui. Šiuo metu saulės energijos surinkimo įranga vis dar yra prabanga, tačiau artimiausiu metu ją gali pakeisti jau kuriamos plonos saulės energijos elementų ląstelės, kurios bus montuojamos į įvairias medžiagas. Šie elementai bus 100 kartų plonesni už dabar naudojamus silicio lipdukus ir kainuos žymiai pigiau.

Skirtingai nuo kuo aukščiau keliamų saulės energijos surinkėjų, naujosios technologijos galės būti „atspausdintos“ ant bet kokių išorinių paviršių – namo sienų, įvairių tipų dangų, langų, stogų, kompiuterių, mobiliųjų telefonų ar ant tiesiog drabužių.

Galimi sveikatos sutrikimai bus išpranašaujami iš anksto

Po penkerių metų gydytojai savo pacientams galės pateikti jų genų žemėlapį, pagal kurį nesunkiai nustatys, kokiomis ligomis jūs galite susirgti per visą gyvenimo laikotarpį. Tai leis ir apsidrausti – žinosime, ką reikia daryti norint to išvengti: kokius maisto produktus rinktis, kaip keisti savo gyvenimo būdą ir pan. Specialistų teigimu, tokia pranašystė kainuos mažiau nei 200 JAV dolerių.

Mokslininkams atskleidus žmogaus genomo paslaptis, farmacijos kompanijos galės kurti efektyvesnius vaistus. Tai bus kiekvienam pacientui individualiai pagal jo DNR kuriami medikamentai.

Internetu galėsime naudotis kalbėdami ir klausydami

Per artimiausius penkerius metus smarkiai pasikeis ir naršymas internete. Tą bus galimą daryti savo balsu – be kompiuterio klaviatūros, pelės ir monitoriaus. Naujos technologijos iš esmės pakeis informacijos kūrimą, pateikimą ir naudojimą, nes vietoje teksto bus naudojama kalba.

Tokios prielaidos yra daromos ne tik dėl toli į priekį pažengusių technologijų, to reikalauja ir pati rinka. Tokiose šalyse kaip Indija šnekamoji kalba yra naudojama žymiai plačiau nei rašytinė įvairiose srityse – valdžios institucijose, švietime, kultūroje. 

Ekspertų nuomone, „naršymas balsu“ yra pranašesnis ir patogesnis už visas kitas aplinkas, todėl šiuo atveju mobilusis telefonas stipriai lenkia asmeninį kompiuterį. Ateityje žmonės neturėdami nei kompiuterio nei interneto prieigos, galės lankytis vadinamosiose balso svetainėse ir čia nevaržomai „kalbėtis“ su internetu.

Turėsime savo skaitmeninius apsipirkimo asistentus

Pirkėjai galės pasikliauti vieni kitų patirtimi, užuot laukę pardavėjų pagalbos ir subjektyvios jų nuomonės. Per artimiausius penkerius metus matavimosi kabinos bus aprūpintos balsu ir prisilietimais valdomais interaktyviais kioskais. Išsirinkę rūbus ar aksesuarus matavimuisi, pirkėjai bet kada galės apsigalvoti ir pasirinkti papildomų variantų – užsakymas bus čia pat perduotas pardavėjui, kuris atneš prekes į kabiną.

Sistema galės nufotografuoti pirkėjus ir nusiųsti į artimo žmogaus elektroninį paštą ar mobilųjį telefoną, kad šis padėtų apsispręsti dėl pirkinio. Klientams taip pat bus prieinami kitų klientų reitingai vienai ar kitai prekei ir jų pažįstamų žmonių atsiliepimai.

Užmaršumą pakeis ilgalaikė atmintis

Dėl visuotinio informacijos pertekliaus, žmogaus atmintis vis dažniau nebesugeba išsaugoti visos reikalingos informacijos – su kuo buvo kalbėta konferencijoje, ką reikia nupirkti parduotuvėje ar kada suplanuotas susitikimas. Po penkių metu tokių problemų gali ir nebelikti. Informacija bus įrašoma, sutvarkoma, analizuojama ir pateikiama reikiamu momentu per mobiliuosius aparatus ar kitus prietaisus.

Tam tikslui žmogaus pokalbiai bus nuolat įrašinėjami, o daugelis veiksmų filmuojami, todėl ateities išmanieji telefonai bus aprūpinti visa tam reikalinga įranga. Žmogus galės ne tik „prisiminti“, ką kalbėjo su savo gydytoju ar viršininku, mobilusis telefonas jam praeinant pro parduotuvę sufleruos, ką ryte žmona liepė joje nupirkti.

Nesunku įsivaizduoti, kad dar vėliau mūsų skaitmeniškai kaupiamą informaciją papildančiais įrenginiais taps beveik viskas, prie ko prisiliečiame – distancinis pultas, kavos stalelis ar automobilio vairas.


Šiame straipsnyje: technologijosIBMateitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių