2011-ieji pateko į šilčiausių metų vienuoliktuką

2011-ieji pateko tarp vienuolikos šilčiausių metų nuo 1850-ųjų, pranešė pasaulinė meteorologų organizacija (WMO).

Pirminiai skaičiavimai rodo, kad vidutinė globali temperatūra pernai viršijo 1961-1990 metų klimato normą 0,40 laipsnio Celsijaus, teigiama Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pranešime.

Anot jo, didžiausią poveikį pasauliui praėjusiais metais turėjo intensyvūs krituliai ir sausros, susiję su vienu iš stipriausių La Nina reiškinių per pastaruosius 60 metų. Visuose žemynuose pasitaikė labai intensyvių potvynių, stiprios sausros padarė daug žalos Rytų Afrikoje ir Šiaurės Amerikoje. Jūrinio ledo plotai Arktyje priartėjo prie rekordinės minimalios ribos.

Tropinių ciklonų aktyvumas buvo mažesnis nei vidutinis, tačiau JAV tornadų sezonas buvo vienas iš labiausiai niokojančių per stebėjimų istoriją.

Lietuvos gyventojai 2011-uosius taip pat prisimins dėl smarkių audrų ir viesulų. Liepos 27 dieną šalies centriniuose bei šiaurės vakariniuose rajonuos siautęs viesulas buvo galingiausias ir didžiausią žalą padaręs katastrofinis meteorologinis reiškinys (antra Fujita klasė). Be šio viesulo užregistruota 20 stichinių meteorologinių bei 13 hidrologinių reiškinių.

Vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 1,5 laipsnio aukštesnė už standartinę klimato normą. Didžiausias teigiamas metinės oro temperatūros nuokrypis buvo šiauriniame šalies pakraštyje, o mažiausias - pietvakarinėje dalyje.

WMO netrukus turėtų paskelbti pastarojo dešimtmečio pasaulinio klimato apžvalgą. Pirminiai rezultatai rodo, kad klimato kaita 2001-2010 metais suintensyvėjo. Šis dešimtmetis buvo šilčiausias visuose žemynuose per instrumentinių matavimų laikotarpį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
šiltėja----ir jokių namų apšiltinimų-renovacijų niekam nereikia...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių