Žiemą reikia ilgiau miegoti

Dažnai po svečias šalis keliaujantis tibetietis gydytojas Nida Chenagtsangas moko natūraliosios Tibeto medicinos paslapčių ir tiki: jei netingėtume rūpintis savo sveikata čia ir dabar, išvengtume daugelio ligų.

Neseniai, prieš porą mėnesių, N.Chenagtsangas lankėsi Lietuvoje. Čia jam patiko, susirado daug draugų ir pasekėjų. Šiuo metu medikas yra apsistojęs Japonijoje.

„Turbūt Kaune dabar šalta. Kokie orai Lietuvoje? Aš esu Japonijoje, bet jau greitai skrisiu į Kiniją, Pekiną, o iš ten grįšiu ir į Europą“, – elektroniniame laiške naujausiais savo planais pasidalijo natūraliosios Tibeto medicinos akademijos įkūrėjas, šiuo metu gyvenantis Italijoje.

– Kaip jums sekasi Japonijoje? Kaip ilgai planuojate apsistoti šioje šalyje? – paklausėme gydytojo N.Chenagtsango.

– Malonu vėl bendrauti ir išgirsti, kas naujo Lietuvoje. Japonijoje aš rengiu seminarus. Dažniausiai jie vyksta Tokijuje ir Kiote. Beje, Kiotas yra vienas pačių gražiausių miestų pasaulyje. Šiame mieste yra daugybė japoniškų Zen budistų šventyklų, sodų ir senovinio stiliaus pastatų. Jie išties nuostabūs. Japonijoje viešėsiu apie tris savaites, tai jau ketvirtoji mano viešnagė šioje šalyje. Joje lankausi maždaug kartą per metus.

– Praėjusiais metais Japoniją ištiko itin didelė tragedija, kai susprogo Fukušimos-Dajiči atominė elektrinė. Kaip šiandien jaučiasi didelį siaubą patyrę šalies gyventojai? Kaip jie rūpinasi savo sveikata?

– Sprogus atominei elektrinei akivaizdu, kaip pasikeitė daugelio žmonių mąstymas. Vis dažniau kalbama apie idėjas, kaip atominę energiją pakeisti natūralia. Manau, kad elektrinės avarija – tai viena didžiausių pamokų visai žmonijai. Mes turime daug ką pergalvoti ir daug ką daryti kitaip.

Japonijoje yra įvairių nuomonių apie radiaciją. Vienus žmones tai gąsdina, o kiti jaučiasi gerai. Aš stengiausi padėti žmonėms keisti mąstymą, psichologiškai ištverti sunkumus. Yra jūros žolių, galinčių apsaugoti nuo radiacijos poveikio ar bent jį sušvelninti, bet jie nenaudoja jokių medicinos priemonių, kad apsisaugotų nuo radiacijos. Japonai labiau rūpinasi savo mityba, nors, mano manymu, psichologinė būsena taip pat labai svarbi.

– Ar ji gali padėti įveikti šaltį, nesušalti plonai apsirengus, nors atrodo, kad Lietuvą šiemet žiema pamiršo?

– Galiu duoti penkis patarimus, kuriais siūlau pasinaudoti, kai orai atšals. Taigi gyvenkite šiltai, dėvėkite šiltus drabužius, šildykite namus. Svarbu nepamiršti valgyti šilto maisto, ypač šiltos sriubos. Mėsa turi būti gerai iškepusi. Gerkite imbierų arbatą. Netikėkite mitu, kad alkoholis gali sušildyti. Jis sušildo laikinai ir labai sekina kūną. Lankydamiesi viešose vietose dėvėkite apsaugines kaukes. Rytuose taip daro dauguma žmonių, o Vakaruose – retas. Norėdami būti sveiki, nepervarkite, gerai išsimiegokite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių