Vaistų kompanija: vaistai brangūs dėl ydingos vaistų įsigijimo sistemos

Vaistus kurianti kompanija „GlaxoSmithKline" (GSK) ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad sprendimas tirti farmacijos rinką yra teisingas, tačiau pastebi, kad tai situacijos nepakeis.

"Nors dėl objektyvių priežasčių ligoninėms vaistai kainuoja pigiau nei vaistinėse, kainas ligoninėms būtų galima dar labiau sumažinti, jeigu vaistus atskirais pirkimais įsigytų ne pavienės ligoninės, o visa Lietuvos Sveikatos apsaugos sistema – pirkdama didelius kiekius valstybė sutaupytų milijonus litų. Mes nuolat apie tai kalbame, tačiau mūsų niekas negirdi ar nenori girdėti", - sakė "GlaxoSmithKline Lietuva" generalinis direktorius Kęstutis Čereška.

Pasak jo, šiuo metu labiausiai nuskriaustos yra mažos ir nedidelės ligoninės, perkančios žymiai mažesnius kiekius nei didelės, ir dėl objektyvių priežasčių mokančios už vaistus brangiau. Jau nekalbant apie sugaištamą laiką viešųjų pirkimų konkursų organizavimui – vietoj vieno didelio pirkimo, visoje Lietuvoje rengiami šimtai mažesnių, kur dažnai skiriasi ne tik perkami kiekiai, bet ir kriterijai, reikalavimai. Taip yra gaištamas tiek ligoninių personalo, tiek ir vaistų pardavėjų laikas. O centralizuoti pirkimai leistų ne tik taupyti, bet ir maksimaliai užtikrintų proceso skaidrumą, nes vieną pirkimą kontroliuoti yra lengviau nei didelį kiekį mažesnių.

"Iki šiol niekas mums negali paaiškinti, kodėl pirkdamos vaistus ligoninės nereikalauja specialiai ligoninėms skirtų pakuočių. Didesniais kiekiais supakuoti vaistai yra pigesni už vaistus, parduodamus vaistinėse ir skirtus vienam individui. Ši iš pažiūros nedidelė smulkmena esant dideliam perkamų vaistų kiekiui taip pat gali taupyti milijonus", - sakė K.Čereška.


Šiame straipsnyje: vaistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių