Vaistų kainos vis dar nesutramdytos

Gyventojai, balandį laukę pažadėtojo vaistų kainų mažėjimo, liko it musę kandę – vaistai pastebimai neatpigo, o kai kurie netgi pabrango.

Kad vaistinės nesumažino antkainių, kaip jas nuo balandžio 1 dienos įpareigojo įstatymai,  ir žmonėms vis dar tenka plačiai atverti pinigines, rodo  ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atliktas tyrimas.

Tarnyba informuoja, kad  balandį buvo patikrintos 36 vaistinės, iš jų 17 – nepriklausančios vaistinių tinklams Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Paaiškėjo, kad dauguma nesumažino vaistų antkainių, o juos dar ir padidino.

Mažmeninių prekybos antkainių taikymo pažeidimai užfiksuoti 30 vaistinių, iš jų 17-oje priklausančių tinklams ir 13-oje nepriklausančių.

VVKT tikrino 30 nekompensuojamųjų vaistinių preparatų – po 15 receptinių ir nereceptinių vaistų. Jie buvo parinkti iš 100 populiariausių nekompensuojamųjų vaistų sąrašo.

Tarnyba atliko tų pačių vaistų palyginamuosius tyrimus sausio ir balandžio mėnesį. Paaiškėjo, kad jie vidutiniškai atpigo tik 2,84 procento.

VVKT tarnybos viršininkas Gintautas Barcys „Sekundei“ sakė, kad vaistinėms, kuriose buvo nustatyta pažeidimų, nurodyta juos pašalinti per kelias dienas. Jeigu to nepadarys – netaikys įstatymuose numatytų antkainių, bus taikomos nuobaudos, tarp jų – ir licencijos galiojimo sustabdymas.

VVKT specialistai pastebėjo, kad dalis naujas vaistų kainų deklaravusių gamintojų jas padidino vidutiniškai 9 procentais. Tarnyba ketina atlikti papildomus palyginamuosius vaistų kainų tyrimus. Jeigu bus nustatyta, kad vaistai branginami nemotyvuotai, SAM vaistų gamintojus apskųs jų šalių ambasadoms, atitinkamos Europos Sąjungos institucijoms.

G.Barcys mano, kad ateityje situacija pagerės – vaistai atpigs. Pasak jo, naujas įstatymas reikalauja laiko, kol gamintojai, didmenininkai ir vaistinės prisitaikys.

Šios trys grandys lemia galutinę vaistų kainą, kurią moka pirkėjas. Gamintojai deklaruoja savo kainą, tada antkainį užsideda didmenininkai, paskui – vaistininkai.

VVKT tarnybos viršininkas teigė, kad vaistų kainos bus tikrinamos ne tik didžiuosiuose, bet ir kituose šalies miestuose. „Galbūt netrukus apsilankysime ir Panevėžyje“, – žadėjo jis.

Vaistininkai tikina, kad jie specialiai nepažeidinėja įstatymų – netaiko didesnių mažmeninės prekybos antkainių, nei leidžiama. Esą įsigaliojus naujam įstatymui vaistų kainodara dar nėra neaiški.

„Gamintojai turėjo deklaruoti vaistų kainas iki balandžio 10 dienos, tačiau daugelis to nepadarė. Mūsų vaistinės dėjo antkainius pagal vaistų kainas sąskaitose faktūrose. Aiškiau bus gegužės mėnesį, kai visi gamintojai deklaruos kainas“, – tvirtino tinklo „Eurovaistinė“ atstovė spaudai Laura Murinienė. Pasak jos, vis dėlto didžioji dalis vaistų šiame tinkle atpigo.

Nebeskiria nepagrįstai kompensuojamųjų vaistų

Panevėžio teritorinė ligonių kasa sulaukia gyventojų skundų, kad vaistai neatpigo, kaip buvo žadėta. Įstaigos direktorius J.Narbutas paaiškino, kad tikrinti ir kontroliuoti vaistų kainas nėra ligonių kasų kompetencija, tai – Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos funkcija.

Ligonių kasos tikrina, ar kompensuojamieji vaistai skiriami pagrįstai, t. y. ar nešvaistomi valstybės pinigai.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa neseniai baigė savo aptarnaujamos teritorijos gydytojų  išsamų darbo patikrinimą.  J.Narbuto teigimu, skirtingai nei ankstesniais metais, nustatyti minimalūs pažeidimai.

„Anksčiau Privalomojo sveikatos draudimo biudžetui padarytą žalą skaičiuodavome tūkstančiais, o dabar – tik keliais šimtais litų“, – kalbėjo jis.

Žalą ligonių kasai privalo atlyginti gydymo įstaiga, o ji gali išsireikalauti padengti nuostolius iš gydytojo, nepagrįstai skyrusio pacientui kompensuojamųjų vaistų. J.Narbuto žiniomis, gydymo įstaigos paprastai neprašo savo darbuotojų, kad jie atlygintų žalą.

Pasak direktoriaus, šiemet užfiksuoti pažeidimai skiriant kompensuojamuosius vaistus padaryti iš esmės ne dėl gydytojų kaltės, o todėl, kad firmos, pristatydamos jiems naujus preparatus, neišsamiai  informavo apie indikacijas.

„Gydytojai jau įgijo praktikos ir, skirdami kompensuojamuosius vaistus, nebedaro klaidų“, –  teigė Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius.


Šiame straipsnyje: vaistaikainaPanevėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių