Vaiko teisių kontrolierė sukritikavo vegetariškai vaikus maitinančius tėvus

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė teigia, kad tėvai nepaisydami savo įsitikinimų ir mitybos įpročių privalo rūpintis, jog vaiko maisto racionas būtų pilnavertis.

Kontrolierė teigia vis dažniau sulaukianti gyventojų klausimų, ar nepažeidžiamos vaikų teisės, kai vaikams tėvai neduoda valgyti gyvulinių produktų. Tirdama tokius skundus, kontrolierė kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM).

Trečiadienį išplatintame pranešime E.Žiobienė cituoja iš ministerijos gautą Maisto ir mitybos mokslo komiteto pirmininko Almanto Kranausko parengtą raštą, kuriame išdėstyta, kad siekiant užtikrinti normalų vaiko augimą ir vystymąsi, vaikų mityba turi būti visavertė.

"Vegetariškas maitinimas, atsisakant gyvūninio maisto, negali aprūpinti organizmo reikalingomis maisto medžiagomis - baltymais, nepakeičiamomis amino rūgštimis, geležimi, kitais mineralais ir vitaminais, dėl to vaiko organizmo aprūpinimas maisto medžiagomis yra nepakankamas. Paprastai vegetarai, siekdami bent dalinai kompensuoti baltymų stygių, vartoja sojų produktus, tačiau naujausiais duomenimis, sojų produktai slopina virškinimo fermentus, baltymų, kalcio, geležies, vario ir cinko pasisavinimą, tuo dar labiau padidindami maisto medžiagų trūkumą", - kontrolierė cituoja SAM raštą.

E.Žiobienė primena, kad suaugusio žmogaus valia pasirinkti, kaip jis pats nori maitintis, tačiau prižiūrėti vaikus, rūpintis jų sveikata, moraliniu ir dvasiniu ugdymu, sudaryti palankias visapusiškos ir darnios raidos sąlygas - yra tėvų pareiga.


Šiame straipsnyje: vegetaraitėvaivaikaiŽiobienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių