- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pirmosiomis vasaros dienomis Ukrainoje užregistruotas choleros protrūkis.
Manoma, jog liga, kuri dažniausiai registruojama besivystančiose šalyse, kur yra itin blogos sanitarinės sąlygos ir trūksta geriamojo vandens, penkiolika Ukrainos gyventojų galėjo susirgti valgydami užkrėstą žuvį.
Trys pirmi choleros atvejai buvo patvirtinti 2011 m. gegužės 30 dieną Mariupolio uostamiestyje, esančiame pietryčių Ukrainoje. Nustatytas sukėlėjas - Vibrio cholerae O1.
Vėliau, nuo gegužės 31 iki birželio 9 d., buvo užregistruota 11 naujų choleros atvejų Mariupolio mieste ir vienas atvejis kaimyniniame Volnovakhos rajone. Birželio 8 d. išaiškinti 6 besimptominiai choleros vibriono nešiotojai. Iš viso užregistruota 15 ligonių, iš kurių 14 suaugusių ir vienas 18 mėnesių vaikas. Visi ligoniai yra hospitalizuoti, mirties atvejų neregistruota. Taip pat nėra užregistruota nei vieno choleros atvejo iš kaimyninių šalių.
Ukrainos sveikatos priežiūros institucijos mano, kad ligoniai galėjo užsikrėsti valgydami užkrėstą žuvį. Atlikus tyrimą choleros sukėlėjų nerasta miesto vandens tiekimo tinkluose, tačiau sukėlėjai nustatyti paimtuose mėginiuose iš trijų nuotekų vietų, kuriose ir buvo sugautos žuvys, naudotos maistui.
Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija apie šią padėtį pranešė Ekstremalių situacijų komisijai, kuri atsakinga už tyrimą ir prevencinių priemonių įdiegimą. Sveikatos apsaugos ministerija įvedė sveikatos tikrinimą Mariupolio gyventojams, besiskundžiantiems skrandžio ir žarnyno uždegimu. Šis patikrinimas vyks nuo liepos 1 iki rugsėjo 30 d. Už maisto saugą atsakingos institucijos vykdys pagautos žuvies kontrolę.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad maisto produktų realizavimas iš Ukrainos neturi būti uždraustas, nebent būtų įrodymų, kad tam tikras maistas yra užkrėstas choleros sukėlėjais. Tarptautinė vakcinos profilaktika nėra būtina. Keliavimų apribojimas ir karantininių priemonių taikymas pasienyje nėra rekomenduojamas.
Cholera – tai ūmi žarnyno infekcija, kurią sukelia toksiną gaminančios bakterijos Vibrio cholerae, priklausančios O1 ir O 139 serogrupėms.
Cholera daugiausia registruojama besivystančiose šalyse, kur yra blogos sanitarinės sąlygos ir trūksta geriamojo vandens, bei karo nuniokotose teritorijose. Išsivysčiusiose šalyse pasitaiko tik įvežtinių atvejų. Lietuvoje choleros atvejų nebuvo registruojama.
Pagrindinis choleros infekcijos šaltinis yra asmenys su besimptome infekcija ir sergantys lengvomis ligos formomis. Jie dažniausiai lieka neišaiškinti ir palaiko choleros vibriono cirkuliaciją aplinkoje.
Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki 5 dienų. Dalis užsikrėtusių žmonių jokių simptomų nejaučia arba liga pasireiškia lengvu viduriavimu. Tačiau apie 20 proc. ligonių gali būti stiprus vandeningas viduriavimas bei vėmimas. Organizmas praranda daug skysčių ir mineralinių medžiagų, todėl ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, mažėja šlapimo kiekis, sutrinka inkstų veikla, paaštrėja veido bruožai (įkritusios akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta.
Cholera užsikrečiama fekaliniu - oraliniu būdu, dažniausiai per:
užterštą vandenį (choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, per ledą, pagamintą iš užteršto vandens. Cholera pasireiškia šalyse, kur nuolat trūksta švaraus geriamojo vandens, labai didelis gyventojų tankumas, žemas sanitarinis lygis);
jūros maistą (žuvys ir vėžiagyviai gali būti užteršiami vandenyje bei juos ruošiant. Be to, kai kurios žuvys ir vėžiagyviai valgomi žali);
maistą, užterštą po terminio paruošimo neteisingai saugant (užsikrečiama ir per maistą, kurį ruošia žmonės užsikrėtę ar sergantys cholera). Užsikrėtimo rizika per vaisius ir daržoves nedidelė, nes choleros vibrionas jautrus išdžiūvimui, rūgštims ir karščiui.
Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis patartina:
Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį.
Vartoti karštus gėrimus (arbatą, kavą), fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus, nes jie pavojaus nekelia.
Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens.
Valgyti tik rūpestingai termiškai paruoštą bei karštą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip +70oC visose maisto dalyse.
Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų.
Vengti žalio jūros maisto (žuvų, vėžiagyvių).
Užsikrėsti per vaisius ir daržoves rizika maža, ypač prieš valgant nuplovus parūgštintame vandenyje, nulupus ar nuskutus žievelę.
Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.
Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas.
Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgymą bei pasinaudojus tualetu.
Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe.
Grįžus iš kelionės ir 2 - 5 dienų laikotarpyje pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos.
Vakcinacija vykstant į endemines choleros šalis, tačiau būtina įsidėmėti, kad pasiskiepijus susidaro trumpalaikis imunitetas ir nesusidaro 100 proc. apsauga, todėl ir pasiskiepijus reikia laikytis ir kitų choleros profilaktikos priemonių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Mada – menas ar komercija?9
Keldama tokį klausimą rizikuoju užsitraukti ilgalaikę ir neblėstančią viso mados pasaulio atstovų rūstybę ir pasmerkti save būti amžiams išmestai iš jų tarpo – kur dar net nespėjau patekti. Tačiau esu drąsus žmogus, kurį m...
-
Aktyvusis stilius: derinti tai, kas atrodo nesuderinama6
Kedai prie klasikinio kostiumo? O gal aukštakulniai prie sportinių šortų? Dar neseniai toks derinys būtų vertęs kilstelėti antakius, tačiau šiandien, dinamiškam gyvenimo būdui trinant ribas, griežtą aprangos kodą keičia ...
-
Dizainerės I. Kazakevičienės papuošalai: dialogas su medžiaga6
Galerijoje „Balta“ atidaroma išskirtinių Ingos Kazakevičienės papuošalų paroda „Funkcija ir forma“. ...
-
„Birkenstock“ – mados ir patogumo dermė
Šylantys orai natūraliai diktuoja pokyčius garderobe. Vienas svarbiausių naujo sezono atributų – universali ir patogi avalynė. Turint omenyje tai, kad ateinantis metų laikas vis daugiau lepins šiluma, svarbu įvertinti, kokios avalyn...
-
Sulaukusi 102-ejų mirė mados ikona I. Apfel
Šimtametė mados ikona Iris Apfel (Airis Apfel), kurios vizitine kortele buvo tapę akiniai, mirė sulaukusi 102 metų, rašoma jos „Instagram“ paskyroje. ...
-
Dizainerė B. Klimbytė: mano pasaulyje ilgą laiką nebuvo žodžio „minimalizmas“2
Diplomuota kostiumų dizainerė Benita Klimbytė šiuos metus pradėjo malonių iššūkių pareikalavusiu kūrybiniu projektu. Vakarinių drabužių srityje save atradusi kūrėja puošė vieną „Eurovizijos“ nacionalinės ...
-
Tatuiruočių meistro kursai. Mokymasis populiariausios pastarojo dešimtmečio profesijos13
„Kuo noriu tapti, kai užaugsiu?“ Tai klausimas, kuris visada išlieka aktualus, net kai jau esame suaugę. Mes ne visuomet klausome širdies, būna, kad dirbame ne ten, kur mūsų siela randa džiaugsmą. Dažnai profesiją renkamės n...
-
Jaukus įvaizdis: kai megztinis ne tik šildo, bet ir puošia
Oversize stiliaus siluetai, megztiniai, akį traukiančios tekstūros, patogi avalynė ir subtilūs aksesuarai – visa tai telpa į jaukų, namų šilumos įkvėptą įvaizdį. Lengvos, be pastangų sukurtos elegancijos įspūdį kuriantis cozy look...
-
Didelių tatuiruočių pasaulis21
Tatuiruočių pramonė yra tokia daugiasluoksnė, kad šioje visavertėje visatoje kiekvienas atranda tai, kas jam artima: savo stilių, dydį, siužetą, spalvų gamą. Galima diskutuoti, kas gražiau ar geriau, bet ar tai iš tikrųjų svarbu? Tu...
-
Kuistukų fėja arba kaunietė, didžiausią pomėgį pavertusi darbu: mada mane lydėjo visą gyvenimą4
Puikiai atrodyti galima dėvint ir ne naujus drabužius – būtent tuo įsitikinusi kaunietė Augustė Barbora, socialiniuose tinkluose geriau žinoma „Kuistukų fėjos“ slapyvardžiu. Tvarų gyvenimo būdą propaguojanti jauna moteris kaip ni...