Trys dalykai, kuriuos reikia žinoti apie skysčių balansą organizme

Jau nuo mokyklos laikų mums į galvą įkalta, jog norėdami užtikrinti gerą savijautą ir būti sveiki, privalome vartoti pakankamai vandens.

Visgi, yra keletas dalykų, kurių mokyklos suole daugelis taip ir neišmokome. Pateikiame tris mažai žinomus faktus apie skysčių balansą.

1. Skysčių netenkame ne tik vasarą, bet ir žiemą

Visi žinome, jog vasarą judriai leidžiant laiką ar tiesiog ilgai būnant karštame ore, netenkame daug skysčių. Tačiau jų praradimas gresia ir šaltuoju metų laiku, ypač užsiimant žiemos sportu, pavyzdžiui, slidinėjimu, čiuožimu, snieglenčių sportu ar tiesiog kasdami sniegą. Fizinis aktyvumas bei šilti drabužiai verčia mus prakaituoti neką mažiau nei vasarą.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, jog vietovės aukštis virš jūros lygio turi įtakos skysčių balansui organizme. Aukštesnėse vietose sunkiau kvėpuoti ir kvėpavimas dažnesnis, todėl organizmas praranda daugiau skysčių. Taigi atostogaujant kalnuose būtina gerti kuo daugiau įvairių gėrimų.

2. Visi gėrimai tenkina organizmo skysčių poreikį

Moterims per dieną reikėtų suvartoti 2 l, o vyrams – 2,5 l skysčių. Paskaičiuota, jog apie 80 procentų viso žmogui reikiamo vandens kiekio gaunama geriant, o likę 20 procentų pasisavinami iš maisto. Taigi kasdien moterys turėtų išgerti apie 8, o vyrai – apie 10 stiklinių skysčių. Į šį kiekį įeina įvairūs gėrimai, ne tik vanduo.

Jūsų racione gali būti įvairūs gėrimai: paprastas ir aromatizuotas vanduo, pienas, sultys, gaivieji gėrimai, kava, arbata ir t. t. Kuo didesnė jūsų suvartojamų gėrimų įvairovė, tuo lengviau palaikyti skysčių balansą organizme. Visgi turėkite omenyje, kad valgyti ir gerti reikia saikingai.

3. Reguliariai vartojantiems kofeiną jis neturi diuretinio poveikio

Plačiai paplitęs mitas, jog kofeinas veikia kaip diuretikas – skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Vis dėlto, tyrimai rodo, jog, nors ši medžiaga gali turėti lengvą, trumpalaikį diuretikų poveikį, trunkantį 3–5 dienas žmonėms, kurie paprastai jo nevartoja, to nebūna asmenims, kurie kofeiną vartoja reguliariai. Paprasčiau tariant, skystis iš paties gėrimo papildo organizmo prarastų skysčių kiekį.

Vis dėlto, norint išlaikyti gerą savijautą, svarbu kontroliuoti suvartojamo kofeino kiekį. Viename didesniame puodelyje kavos jo yra tiek, kiek trijuose puodeliuose arbatos arba 4–5 stiklinėse kofeino turinčių gaiviųjų gėrimų. Nepamirškite, jog kai kurie maisto produktai, tokie kaip šokoladas, taip pat gali turėti kofeino.


Šiame straipsnyje: vanduoskysčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių