Tikroji rūkymo kaina – 107 eurai už pakelį

Ispanijoje cigarečių pakelis kainuoja 3–4 eurus. Tačiau įvertinus priešlaikinės mirties tikimybę, kaina šoktelėja iki 107 eurų vyrams ir 75 eurų moterims.

Tokius skaičiavimus atlikę mokslininkai tvirtina, kad suvokimas, kokia yra tikroji rūkymo kaina, padės kovoti su šiuo įpročiu.

Nors skaičiai gali šiek tiek skirtis, Ispanijoje gauti rezultatai siunčia signalą viso pasaulio rūkaliams, rašo LiveScience.com.

„Atsižvelgiant į tai, kad tabako vartojimas didina mirties tikimybę, žmonėms, kurie rūko, jis gali būti priskiriamas prie priešlaikinės mirties kaštų“, – teigė tyrimą atlikęs Angelas Lopezas Nicolasas iš Kartaginos politechnikos universiteto Ispanijoje.

Rūkymas tikėtiną vyrų gyvenimo trukmę vidutiniškai sutrumpina 7,13 metų, moterų – 4,5 metų, teigia mokslininkas.

Šie skaičiavimai remiasi statistinio gyvenimo verte (angl. – Value of a Statistical Life). Šis rodiklis gali būti naudojamas apibūdinti sumai, kurią asmuo ar vyriausybė pasirengusi išleisti, kad sumažintų mirties kaštus.

A. L. Nicolasas ir jo kolegos ispano rūkaliaus statistinio gyvenimo vertę sulygino su epidemiologiniais duomenimis apie rūkalių ir nerūkančiųjų gyvenimo trukmę bei tabako suvartojimo skaičiais. Taip apskaičiuota tikroji vieno cigarečių pakelio vertė, į jos kainą neįtraukiant sveikatos išlaidų.

„Pakelio cigarečių mirtingumo kaštai yra žymiai didesni nei pakelio rinkos kaina“, – teigė tyrimo autoriai.

Pastaraisiais metais tikrąją cigarečių pakelio kainą ne kartą mėginta apskaičiuoti ir JAV, kiekvieną kartą gaunant gana skirtingus rezultatus.

Žurnale „Health Economics“ paskelbtame tyrime, kuriame taip pat naudota statistinio gyvenimo vertė, teigiama, kad 2006 metais, įvertinus mirtingumo kaštus, vyrui cigarečių pakelio kaina siekė 222 dolerius.

Tuo metu Duke`o universiteto tyrėjai, įvertinę asmeninius ir socialinius kaštus – netiesioginį rūkymą, medicininę pagalbą ir kt., nustatė, kad visą gyvenimą rūkančiam žmogui cigarečių pakelis kainuoja 40 dolerių.

Pensilvanijos tyrėjai skaičiavo, kiek cigarečių pakelis kainuoja valstijos valdžiai. Taip buvo stengiamasi nustatyti, kiek potencialiai lėšų būtų galima sutaupyti įgyvendinant programas, kurios padėtų žmonėms mesti rūkyti. Tyrimas parodė, kad kiekvienas tokioms programoms išleistas doleris padėtų sutaupyti nuo 0,86 iki 2,52 dolerio.

Vidutiniškai pakelis cigarečių rūkaliui JAV kainuoja 5,51 dolerių, tačiau paskaičiavus našumo mažėjimą ir medicinines išlaidas, pakelio kaina pakyla iki 18,05 dolerio, teigia tyrėjai.

Skaičiai skiriasi, tačiau esmė, pasak mokslininkų, yra ta, kad geriau suprasdami tikrąją kainą, rūkaliai atsisakys nesveiko įpročio.


Šiame straipsnyje: rūkymaskaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių