Sveikatos apsaugos ministras: vakcina - ne panacėja

Pasak sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko, sprendimas siaučiant pandeminiam gripui įsigyti daugiau antivirusinių vaistų, o ne vakcinų buvo teisingas, nes „šiuo metu reikia gydyti, o ne vakcinuoti“.

„Vakcinavimas yra efektyvus tik tada, kai galime paskiepyti ne mažiau kaip 30 proc. gyventojų“, - delfi.lt internetinėje konferencijoje teigė ministras.

„Kad mes tą vakciną įsigytume šį rudenį, valstybė turėjo įmokėti 3,5 mln. Lt 2006 m. už vakciną nuo paukščių gripo. Vėliau taip pat būtume turėję mokėti metines įmokas. To nebuvo padaryta. Dabar papildomai skirta 1 mln. 700 tūkst. Lt pasiruošimui pandemijai. Iš jų 700 tūkst. Lt, specialistų patarimu, skirta vakcinos įsigijimui“, - teigia A. Čaplikas.

Pasak ministro, buvo teisingai apsispręsta didinti antivirusinių vaistų atsargas. „Turime apie 114 tūkst. pakuočių rezerve. Netrukus įsigysime dar 50 tūkst. pakuočių. Kai kurios šalys rezerve teturi 6 tūkt. Pakuočių“, - teigė A. Čaplikas.

A. Čapliko teigimu, kritika dėl dar negautos vakcinos nepagrįsta, nes jos negalima laikyti panacėja. „Be to, Lietuvoje tradicijų skiepytis nuo gripo nėra. Sezoninio gripo skiepams skiriame didelius pinigus, o skiepijasi mažai žmonių. Europoje žmonės vakcinuoti pradėta tik prieš gerą mėnesį. O apsauginis imunitetas susiformuoja po 3 savaičių“, - aiškino ministras.

A. Čaplikas taip pat pridūrė, kad aklai pasitikėti vakcina nederėtų, nes ji nėra patikrinta visais įprastais tyrimais.

„Šalys, įsigyjančios vakciną nuo pandeminio gripo prisiima visą atsakomybę dėl šalutinio poveikio. Manyčiau, kad būtų teisinga, jog ši vakcina būtų rinkoje, o žmogus pats galėtų apsispręsti, kaip jam elgtis. Vakcina registruota išimtiniu būdu, be planinių klinikinių tyrimų, kurie užtrunka porą metų“, - teigė A. Čaplikas.

Atsakinėdamas į portalo skaitytojų užduodamus klausimus ministras teigė, kad pasibaigus pandeminio gripo epidemijai teks įvertinti daug dalykų. Esą reikės vertinti politikų, ministrų, specialistų, žiniasklaidos, farmacininkų elgesį šioje situacijoje. A. Čaplikas pabrėžė manantis, „kad nėra pagrindo“ tokiai isterijai, kuri šiuo metu tvyro viešoje erdvėje.


Šiame straipsnyje: vakcinačaplikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių