Specialistai vertino lietuviško šokolado kokybę

Šokolado patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei.

Lietuvoje pagaminti šokolado gaminiai, saldainiai ir kiti skanėstai – saugūs ir kokybiški. Tokias išvadas padarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai artėjant didžiosioms metų šventėms įvertinę šių gaminių saugą ir kokybę.

Patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei, taip pat buvo tikrinta, ar jie teisingai paženklinti.

Tikslinių patikrinimų metu įvertinta daugiau kaip 38 t įvairių šokolado gaminių ir saldainių, atlikti jų sudėties laboratoriniai tyrimai. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tirti įvairūs lietuviški pieniško ir juodojo šokolado gaminiai, šokoladiniai saldainiai su vaisių įdarais, zefyrai, chalva ir kiti skanėstai.

„Po laboratorinių tyrimų gauta išvada, kad pagrindinis šokolado kokybės rodiklis - kakavos sausųjų neriebių medžiagų kiekis visuose tirtuose mėginiuose atitiko reikalavimus. Tyrimų metu saldainiuose ir zefyruose nebuvo nustatyta viršijančių leistinas koncentracijas bendrojo sieros dioksido, konservantų natrio benzoato ir kalio sorbato kiekių. Visi tirti mėginiai atitiko įmonių standartų, receptūrų reikalavimus”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Specialistės teigimu, vertinant kakavos, šokolado ir cukraus skanėstų ženklinimą, buvo nustatyta keletas atvejų, kai vartotojams nebuvo suteikta išsami informacija apie gaminį.

Pavyzdžiui, prieš pavadinimą buvo rašomas žodis „rūšinis“, nors šokoladas į rūšis ir klases neskirstomas. Todėl ir vartotojai neturėtų būti klaidinami. Be to nustatyta, kad šio produkto gamyboje naudojami dažikliai E 120, E 161 b, todėl jis negali būti vadinamas šokoladu.

Tokiam gaminiui tiktų pavadinimas „šokolado” arba  „saldžioji“ plytelė ar pan. Kasmet į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai dėl įsigytų saldumynų saugos ar kokybės. Vidutiniškai užregistruojama apie 30 skundų, apie pusė kurių, atlikus patikrinimus, pasitvirtina. Vartotojai dažniausiai skundžiasi, kad įsigijo saldumynų, kurių pasibaigę tinkamumo vartoti terminai ar, kad įsigyti saldainiai (ypač su riešutų įdarais) apnikti kenkėjų, padengti pelėsiu ir pan.

„Mūsų specialistai tiria kiekvieną tokį pranešimą, nes prekybininkų pareiga užtikrinti, kad nebūtų parduodami netinkami vartoti, pasenę, užteršti kenkėjais maisto produktai, taip pat ir saldumynai“, – pabrėžė V. Jarošienė.

Pasak V.Jarošienės, vartotojai dažnai kreipiasi į specialistus norėdami išsiaiškinti, kodėl kartais šokoladas pabąla, kuo skiriasi šokoladas nuo šokolado plytelės arba kokių alergenų gali būti šiame saldumyne.

Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės V.Jarošienės teigimu, laikant nesandarioje pakuotėje, drėgnoje ar labai šiltoje patalpoje, šokoladas arba šokoladiniai saldainiai pabąla – pasidengia plonu cukraus kristalų sluoksniu, tačiau tai nereiškia kad toks gaminys yra sugedęs ar netinkamas vartoti, nukenčia tik prekinė produkto išvaizda.

Specialistė perspėja, kad daugelis šokolado gaminių gali sukelti įvairias alergijas. Mažiausiai alerginių reakcijų sukelia juodasis šokoladas, kuris gaminamas tik iš kakavos miltelių, kakavos sviesto ir cukraus.

Tačiau pieninis ar kiti šokoladai turi mažiau kakavos produktų, į jų sudėtį dedami įvairūs komponentai (pienas, riešutai, sojos lecitinas ir kt.), kurie gali sukelti alergines reakcijas.

Vartotojus dažnai klaidina ir saldumynų, vadinamų „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“, pavadinimai. Pasak V. Jarošienės, produktai, vadinami „šokoladine plytele“, savo savybėmis skiriasi nuo tikro šokolado. Tikrojo šokolado pagrindas – jo sudėtyje esanti kakava. Kuo didesnė kakavos masės dalis, tuo šokoladas yra vertingesnis savo skoniu, maistingumu.

Viena pagrindinių tikrojo šokolado sudedamųjų dalių yra kakavos sviestas ir kakavos sausųjų medžiagų kiekis, tokiame šokolade visuomet yra mažiau cukraus, o tuo pačiu ir kalorijų. Jei į šokolado sudėtį be kakavos sviesto pridedama ir kitokių augalinės kilmės riebalų, o jų masė produkte sudaro daugiau kaip 5%, toks gaminys negali vadintis šokoladu, jis vadinamas „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • 5 patarimai, kaip ilgiau išsaugoti plaukų spalvą po dažymo
    5 patarimai, kaip ilgiau išsaugoti plaukų spalvą po dažymo

    Norint išsaugoti plaukų spalvą dažytiems plaukams reikia skirti šiek tiek daugiau priežiūros, nesvarbu, ar būtumėte platininė blondinė, brunetė, juodaplaukė, raudonplaukė, ar net mėlynais plaukais. Pasitelkus tinkamą priežiūrą ir...

  • Mada – ne tik drabužiai, bet ir idėjos
    Mada – ne tik drabužiai, bet ir idėjos

    Stebėjusiems praėjusį savaitgalį vykusį jaunųjų dizainerių mados šou "Apkalbos" neliko abejonių, kad naujoji mados kūrėjų karta žada išties daug. Ant podiumo savo kūriniais sublizgėjo Karolina Gaščiauskaitė &ndas...

  • Stilistė V. Šaulytė: atrodykite gaiviai ir vasariškai
    Stilistė V. Šaulytė: atrodykite gaiviai ir vasariškai

    Mokyklos išleistuvės – nepaprastai džiugi ir jaudinanti akimirka. Tačiau artėjant šiai dienai daugelį merginų kamuoja tas pats klausimas, kuo pasipuošti šia ypatinga proga. Taigi kaip neapkartinti šios gražios &s...

  • Dizainerė M. Šukė: nebijokime puoštis
    Dizainerė M. Šukė: nebijokime puoštis

    Elegantiški gundantys siluetai, oru plevenantys audiniai, dekoruoti ažūriniais nėriniais bei preciziškais rankų darbo siuvinėjimais... Kokia gi moteris nenorėtų pasipuošti prabangia dizainerės Modestos Šukės suknele, kuri n...

    7
  • Lietuviška kosmetika: nuteisti ar išteisinti?
    Lietuviška kosmetika: nuteisti ar išteisinti?

    Netylant diskusijoms dėl į Lietuvą vežamų vakarietiškų produktų kokybės, vartotojai ima atsargiau vertinti ir kosmetikos gaminius. ...

  • Monique: man patinka savo stiliumi išsiskirti iš kitų
    Monique: man patinka savo stiliumi išsiskirti iš kitų

    Garsiosios atlikėjos Monikos Pundziūtės – Monique nepastebėti neįmanoma tiek scenoje, tiek gatvėje – ji visus nustelbia išskirtiniu stiliumi: ryškiaspalviais plaukais ar aukštomis platformomis. Artėjant vasaros sezo...

    3
  • Makiažo klaidos pagal amžių: rožinę spalvą palikite jaunimui
    Makiažo klaidos pagal amžių: rožinę spalvą palikite jaunimui

    Svarbiausias makiažo tikslas – išryškinti merginos ar moters grožį, tačiau kosmetikos specialistai pastebi, kad jaunos merginos makiažu gana dažnai save be reikalo pasendina, o brandžios moterys nežino kaip pasidažyti, neišr...

  • Populiarūs mados tinklai atsisako moherio
    Populiarūs mados tinklai atsisako moherio

    Tarptautiniai mados tinklai - H&M, „Zara“ ir „Gap“ - atsisako moherio. Taip jie reaguoja į gyvūnų teisių organizacijos PETA vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota, kaip kankinamos angoros ožkos. Įrašas darytas fermoj...

    8
  • Vasaros avalynės gidas: madingiausių basučių trejetukas
    Vasaros avalynės gidas: madingiausių basučių trejetukas

    Radote puikią suknelę. Nusilakavote nagus šių metų madingiausia ultravioletine spalva, tad dabar Jums reikalingos tik stilingos basutės, padėsiančios užkariauti gatves ryškiu stiliumi. ...

    2
  • Barberių salonuose vyrai ne tik pasigražina, bet ir išsikalba
    Barberių salonuose vyrai ne tik pasigražina, bet ir išsikalba

    Pastaraisiais metais daugybė vyrų vėl ėmė auginti barzdas, o tam, kad jos gerai atrodytų, reikia kvalifikuotų specialistų, pranešime spaudai sako barzdaskutys Tomas Chapmanas iš Didžiosios Britanijos. ...

    10
Daugiau straipsnių