Specialistai: alaus „natūralumas“ nėra išskirtinumas

Dauguma maisto tvarkymo įmonių, siekdamos didinti savo gaminių pardavimus ir atsižvelgdamos į vartotojų susidomėjimą natūraliais produktais, imasi ženklinti produktus teiginiais „natūralus“, „natūraliai brandintas“ ir kt. Ne išimtis ir aludariai, kurie, norėdami pritraukti vartotojų dėmesį, pastaruoju metu alaus ženklinimo etiketėse vartoja teiginius „natūraliai raugintas ir/ar brandintas“.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį, kad visas Lietuvoje gaminamas alus brandinamas natūraliai. Tai reiškia, kad visose šalies alaus daryklose išvirta alaus misa yra fermentuojama (rauginama) natūralių gyvų mikroorganizmų – mielių pagalba ir taip gaunamas sufermentuotas, vadinamas jaunas alus.

Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente įvardinti visi alaus gamybai taikytini procesai, taip pat ir alaus pusgaminio nokinimas, išlaikant jauną alų izobarinėmis sąlygomis, sandariai uždarytose talpose nustatytą laiką būdingoms juslinėms savybėms pasiekti ir prisotinti natūraliai susidarančiu anglies dvideginiu. Jokio kito nokinimo būdo reglamente nenustatyta, todėl teiginio „natūraliai raugintas ir/ar brandintas“ vartojimas alaus ženklinimo etiketėje ar reklamoje yra netinkamas ir negali būti naudojamas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad teiginys ar alaus kategorija „natūralus alus“ nėra reglamentuota. Pagal naudojamas žaliavas ir gamybos ypatumus alus yra skirstomas į tokias kategorijas: alus, specialios technologijos alus ir kaimiškas alus.

Tarnyba dėl „natūraliai raugintas ir/ar brandintas“ teiginio naudojimo informavo Lietuvos aludarių gildiją .


Šiame straipsnyje: alus

NAUJAUSI KOMENTARAI

from germany

from germany portretas
lietuviskas alus yra 100% MYZALAS,TOKS JISAI BUVO YRA IR BUS.IR TAS MYZALAS SKIRTAS TIK RUNKELIU RINKAI BEI SKONIUI !!!

nerunkeliui is Vokietijos

nerunkeliui is Vokietijos portretas
Tavo ziniai yra tikrai kokybisko ir gero lietuvisko alaus verdamo nedideliuose bravoruose ir privaciose alaus daryklose, kuris savo kokybe ir skoniu ne tik nenusileidzia bet ir lenkia daugeli uzsienio gamintoju alaus rusiu (ypac masines gamybos). Pries rasydamas nesamones ismegink, paragauk, o tada destyk ta savo nerunkeliska nuomone.

tai ne alus

tai ne alus portretas
O alaus skonio gerimas. Tikras alus brandinamas pusmeti.
VISI KOMENTARAI 15
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Automobilį apvilko spalvinga suknele
    Automobilį apvilko spalvinga suknele

    Nors daugelis lietuvių mieliau renkasi neutralias automobilių spalvas, žinoma mados kūrėja K. Kruopienytė pristatė šį tą maištingo ir unikalaus – drąsių spalvų derinio suknelę iš naujausios kolekcijos dizainerė perkėl...

    1
  • Miegamąjį harmonizuojantys augalai: kaip išsirinkti?
    Miegamąjį harmonizuojantys augalai: kaip išsirinkti?

    Miegamasis – ypatinga namų vieta, kurioje patartina apgyvendinti augalus. Būtent jie harmonizuoja erdvę, į kurią žengiate išsivaduoti nuo dienos nuovargio ir pamiršti negandas.  ...

  • Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų
    Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų

    Artėjant basučių sezonui daugiau dėmesio pareikalauja pėdų priežiūra. O dėl ilgalaikio avalynės spaudimo ar trinties po žiemos atsiradusios nuspaudos jų tikrai nepapuošia. Kas padėtų jų atsikratyti? ...

  • Nauja mada – drabužiai iš karvių mėšlo
    Nauja mada – drabužiai iš karvių mėšlo

    Kokių mados kolekcijų nebūta: ir iš šokolado, ir iš jūros dumblių, ir iš šiukšlių. Jas visas pranokti užsimojo Nyderlandų menininkė Jalila Essaïdi, kuri pristatė drabužius iš karvių mėšl...

    3
  • Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis
    Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis

    Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius? ...

    1
  • Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui
    Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui

    Sporto specialistai pastebi, kad po didžiųjų pavasario švenčių sporto klubuose itin pagausėja žmonių. Jie tarsi „pabunda“ po žiemos miego ir savo kūnus – ypač pilvo presą – nori kuo greičiau paruošti ši...

    1
  • Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija
    Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija

    „Kai trys draugės susitinka popiečio arbatėlės, visko gali nutikti!“, – intrigavo papuošalų dizainerė Elvyra Monginienė, pakvietusi dvi bičiules verslininkę Gintarę Songailę ir modelį Aną Procenko sudalyvauti fotosesijoje,...

    2
  • Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą
    Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą

    Tai žinojo jau senovės Kinijos gydytojai, taikę unikalią gėlių terapiją žmonėms, persmelktiems blogos energijos ir dėl to patiriantiems įvairiausių negalavimų. Gydoma buvo ne kuo kitu, o gėlių spalvomis! Anot šviesuolių, jų skleidžiamo...

  • Stebuklingas šalto dušo poveikis
    Stebuklingas šalto dušo poveikis

    Ledinis vanduo ne tik didina budrumą ir gražina odą. Ryte užtenka atlikti 90 sekundžių šalto vandens procedūrą, kad dienos metu jaustumėtės kur kas žvalesni. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas ...

    2
  • Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?
    Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?

    Bėgantis laikas netikėtai keičia tradicijas ir nors anksčiau per Velykas, priešingai nei per Kalėdas, dovanomis artimųjų nelepinome, šiandien saldėsiais nustebinti tikrai mėgstame, o ypač mažuosius. Šokoladiniai kiaušinia...

Daugiau straipsnių