Specialistai: alaus „natūralumas“ nėra išskirtinumas

Dauguma maisto tvarkymo įmonių, siekdamos didinti savo gaminių pardavimus ir atsižvelgdamos į vartotojų susidomėjimą natūraliais produktais, imasi ženklinti produktus teiginiais „natūralus“, „natūraliai brandintas“ ir kt. Ne išimtis ir aludariai, kurie, norėdami pritraukti vartotojų dėmesį, pastaruoju metu alaus ženklinimo etiketėse vartoja teiginius „natūraliai raugintas ir/ar brandintas“.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį, kad visas Lietuvoje gaminamas alus brandinamas natūraliai. Tai reiškia, kad visose šalies alaus daryklose išvirta alaus misa yra fermentuojama (rauginama) natūralių gyvų mikroorganizmų – mielių pagalba ir taip gaunamas sufermentuotas, vadinamas jaunas alus.

Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente įvardinti visi alaus gamybai taikytini procesai, taip pat ir alaus pusgaminio nokinimas, išlaikant jauną alų izobarinėmis sąlygomis, sandariai uždarytose talpose nustatytą laiką būdingoms juslinėms savybėms pasiekti ir prisotinti natūraliai susidarančiu anglies dvideginiu. Jokio kito nokinimo būdo reglamente nenustatyta, todėl teiginio „natūraliai raugintas ir/ar brandintas“ vartojimas alaus ženklinimo etiketėje ar reklamoje yra netinkamas ir negali būti naudojamas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad teiginys ar alaus kategorija „natūralus alus“ nėra reglamentuota. Pagal naudojamas žaliavas ir gamybos ypatumus alus yra skirstomas į tokias kategorijas: alus, specialios technologijos alus ir kaimiškas alus.

Tarnyba dėl „natūraliai raugintas ir/ar brandintas“ teiginio naudojimo informavo Lietuvos aludarių gildiją .


Šiame straipsnyje: alus

NAUJAUSI KOMENTARAI

from germany

from germany portretas
lietuviskas alus yra 100% MYZALAS,TOKS JISAI BUVO YRA IR BUS.IR TAS MYZALAS SKIRTAS TIK RUNKELIU RINKAI BEI SKONIUI !!!

nerunkeliui is Vokietijos

nerunkeliui is Vokietijos portretas
Tavo ziniai yra tikrai kokybisko ir gero lietuvisko alaus verdamo nedideliuose bravoruose ir privaciose alaus daryklose, kuris savo kokybe ir skoniu ne tik nenusileidzia bet ir lenkia daugeli uzsienio gamintoju alaus rusiu (ypac masines gamybos). Pries rasydamas nesamones ismegink, paragauk, o tada destyk ta savo nerunkeliska nuomone.

tai ne alus

tai ne alus portretas
O alaus skonio gerimas. Tikras alus brandinamas pusmeti.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių