Saulės trūkumą galima kompensuoti šviečiant į ausį

Naktims ilgėjant nuo rudeninio liūdesio kenčiantys žmonės planuoja kaip gauti daugiau saulės spindulių.

Tačiau mokslininkai nustatė, kad atsikratyti rudeninio liūdesio galima ir neiškeliaujant į šiltus kraštus, rašo „Daily Mail“.

Nuotaikų sutrikimai šaltu metų laiku kyla, nes žmonės gauna mažiau dienos šviesos, kuri yra būtina aktyvuoti serotiną – hormoną, kontroliuojantį nuotaiką.

„Valkee“, kompanija, gaminanti prietaisus, kurie skleidžia šviesą į ausį,  ir Suomijos Oulu universiteto komanda jau atliko du klinikinius tyrimus, kurių metu nustatyta, kad atsargiai teikiami šviesos spinduliai gali padėti išvengti rudeninės depresijos.

Mokslininkas Juuso Nissila pasakoja: „Jau anksčiau įrodėme, kad žmogaus smegenys yra jautrios šviesai. Pastarieji tyrimai parodė, kad skleidžiant ryškią šviesą per ausies kanalą į šviesai jautrias smegenų dalis galima išvengti sezoninių emocinių sutrikimų“.

Pirmojo klinikinio bandymo metu šviesa padėjo 92 proc. tyrimo dalyvių. Jiems šviesa buvo dozuojama kasdien visą mėnesį 8-12 minučių.

„Valkee“ prietaisas, kuris skleidžia šviesą, buvo pristatytas 2010 metų rugpjūtį. Europos Sąjungoje šis prietaisas yra pripažintas kaip medicininis.

Šis prietaisas naudojamas gydyti depresiją, nuotaikų svyravimus bei laiko zonų pasikeitimus. Prietaisas atrodo kaip ausinukas ir kainuoja apie 750 litų.

Jei sugalvosite pakeisti šį prietaisą paprastu prožektoriumi, apsiriksite. Pastarasis skleidžia per daug geltoną šviesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prozektorius

prozektorius portretas
o jei pasvietus i uzpakali?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių