SAM: Vilniaus, Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse - kokybiškas kraujas

Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus apskričių gydymo įstaigose naudojamas kraujas atitinka patvirtintus kraujo ir kraujo komponentų saugos reikalavimus, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Tai nustatė sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta komisija. Ji praėjusią savaitę organizavo kraujo donorystės įstaigose paruoštų išduoti ir asmens sveikatos priežiūros įstaigose esamų eritrocitų vienetų ištyrimą dėl hemoglobino kiekio.

Tyrimai atlikti Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Laboratorinės diagnostikos centre. Tyrimams paimti kraujo komponentai buvo pagaminti Nacionaliniame kraujo centre ir Kraujo donorystės centre.

Tai buvo trečiasis šiais metais ministerijos organizuotas kraujo kokybės tyrimas. Prieš tai komisija domėjosi kraujo preparatų naudojamų Vilniaus ir Kauno apskrities gydymo įstaigose kokybe. Visų tyrimų metu nustatyta, kad hemoglobino kiekis atitinka nustatytus reikalavimus.

Atliktų tyrimų medžiaga perduota Seimo Antikorupcijos komisijai.

Seimo Antikorupcijos komisija anksčiau kreipėsi į prokurorus, nes, jos manymu, Nacionalinis kraujo centras ligoniams tiekė neleistinos kokybės kraują. Santariškių klinikų laboratorijoje ištirti kraujo mėginiai, anot komisijos, parodė, kad Vilniaus greitosios pagalbos ligoninei Nacionalinis kraujo centras pardavinėjo kraujo komponentus, kuriuose hemoglobino buvo dvigubai mažiau nei reikalaujama.

Liepą Vilniaus apygardos prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo Nacionaliniam kraujo centrui tiekiant donorų kraują ir kraujo komponentus gydymo įstaigoms. Taip pat buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dėl Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Kraujo centro galimai nusikalstamos veikos - galimo piktnaudžiavimo bei dokumentų klastojimo. Abu ikiteisminiai tyrimai sujungti.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę žadėjo, kad Lietuvos donorų kraujo mėginiai dėl hemoglobino kiekio bus ištirti ir užsienio laboratorijose.

Nacionalinis kraujo centras taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo centre paruoštų kraujo komponentų tyrimų klastojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

9Dangus

9Dangus portretas
praita sav dar nebuvo paimtas tas kraujas ekspertizei, o jau jis buvo prasmirdes saldytuve, tai gal net supuves ar sugedes, bet ekspertai viens du ir pripazino geru....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių