Šaldytuvų liga – kas tai?

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai sako, jog jersiniozė - tai užkrečiama liga, kurią sukelia Yersinia enterocolitica rūšies gramneigiamos anaerobinės lazdelės. Skirtingai nuo kitų mikrobų, jersinijos atsparios šalčiui.

Jos puikiai dauginasi esant 2-6 laipsnių temperatūrai, ilgai išlieka gyvybingos ir net gali daugintis ant daržovių bei vaisių, laikomų vėsiuose rūsiuose, saugyklose ir šaldytuvuose.

Kaip rašo technologijos.lt, 100 laipsnių šilumoje, sausoje aplinkoje ar veikiant ultravioletiniams spinduliams, jersinijos labai greitai žūsta.

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės Natalijos Beliakovos, jersiniozės pagrindinis infekcijos šaltinis yra graužikai, nuo kurių užsikrečia laukiniai gyvūnai, o nuo šių - naminiai: katės, šunys, kiaulės ir kt. Jersinijos į aplinką - dirvą ir vandenį - patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Žmogus užsikrečia valgydamas gyvūnų išmatomis užterštas žalias daržoves, vaisius, ypač laikytus šaldytuvuose, sandėliuose, užterštus kiaulienos, paukštienos ar pieno produktus (nevirintas namų ūkio pienas).

Retais atvejais galima užsikrėsti per jersinijomis užterštą vandenį, pavyzdžiui, šulinių ar geriant nevirintą upių, kūdrų vandenį. Žmogus tiesiogiai nuo graužikų neužsikrečia, bet kontaktiniu būdu gali užsikrėsti nuo sergančių naminių gyvūnų.

Vilniaus apskrityje žmonės jersinioze serga visus metus, dažniausiai ikimokyklinio amžiaus vaikai. Liga paūmėja šaltuoju metų laiku. Dažniausiai registruojami sporadiniai šios ligos atvejai.

Rudenį nuimant derlių ir sandėliuojant vaisius bei daržoves, užkrato koncentracija paprastai būna nepakankama ligai prasidėti. Saugyklose, namų rūsiuose palaikoma žema temperatūra, kuri yra optimali ant daržovių esančioms jersinijoms intensyviai daugintis, todėl žiemos pabaigoje ir pavasarį jų koncentracija pasiekia maksimumą.

Dažniausiai užkratas perduodamas per daržoves, šiek tiek mažiau - per vaisius. Natalija Beliakova nerekomenduoja maistui vartoti apgraužtų ar kitaip pažeistų žalių morkų, kopūstų, burokėlių, kuriuos namų rūsiuose bei daržovių sandėliuose galėjo savo ekskrementais užteršti graužikai. Jersinijos ypač pažeidžia pūvančias daržovių, vaisių vietas, todėl pažeisti produktai turi būti kruopščiai nuplaunami ir nuvalomi. Nesilaikant maisto gaminimo technologijos reikalavimų, užkratas į maistą gali patekti per nešvarias rankas, nuo virtuvės įrankių ir inventoriaus, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta užkrėsta jersinijomis žalia mėsa ar daržovės.

Jersiniozės inkubacinis periodas trunka nuo 1 iki 11 dienų. Liga prasideda staiga, kūno temperatūra pakyla iki 38-39 laipsnių karščio, išryškėja apsinuodijimas - blogas apetitas, silpnumas, galvos skausmai, pykinimas, viduriavimas dažniausiai su gleivėmis ir krauju. Pilvas papūstas, skausmingas, neretai padidėja kepenys, atsiranda dešinės pilvo pusės skausmai, kurie gali imituoti apendicitą. Oda būna sausa, simetriškai beria liemenį ir galūnes, o, bėrimui išnykus, pradeda luptis oda. Jaunesni vaikai dažniausiai serga lengvesne ligos forma, kuriai būdingas viduriavimas. Pseudoapendicitas dažniau pastebimas vyresniems vaikams bei suaugusiems asmenims.

Stabdant jersiniozės plitimą, gyventojams rekomenduojama: daržoves, vaisius prieš vartojimą kruopščiai nuplauti, paskui nuvalyti ir pakartotinai nuplauti tekančiu vandeniu; nevartoti maistui apgraužtų ar kitaip pažeistų žalių morkų, kopūstų, burokėlių; vartoti tik gerai termiškai apdorotą mėsą ir jos produktus.

Labai svarbu pagamintų daržovių salotų, net išaugintų savo darže, nedėti į šaldytuvą ir nepalikti kitai dienai - jose galbūt esančios jersinijos gali sparčiai pasidauginti. Taip pat patartina pieno ir jo produktus vartoti tik po šiluminio apdorojimo; naudoti atskirus indus bei įrankius žaliems ir vartojimui paruoštiems maisto produktams; atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai, paukštienai, daržovėms; pjaustymo lenteles, įrankius po sąlyčio su žalia mėsa, paukštiena ar daržovėmis būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu.

Natalja Beliakova primena, kad, atėjus pavasariui ir ištuštėjus daržovių saugykloms, būtina jas išvalyti pašalinant pūvančius daržovių likučius ir dezinfekuoti. "Tačiau atsiradus pirmiesiems ligos požymiams, - akcentuoja Natalja Beliakova, - būtina skubiai kreiptis į gydytoją."


Šiame straipsnyje: šaldytuvo ligajersiniozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Dizainerė: lietuvės daiktą įvertina pagal kokybę ir aklai nesivaiko prekinių vardų
    Dizainerė: lietuvės daiktą įvertina pagal kokybę ir aklai nesivaiko prekinių vardų

    Artėjant vasarai vis dažniau pasvajojam apie jūrą ir saulėtą paplūdimį. Nors darbai ir mokslai dar laiko mieste, naujosios Sirena rankinių kolekcijos spalvos kviečia jus pažadinti savo vaizduotę ir pajusti vėją plaukuose. ...

  • 5 patarimai, kaip ilgiau išsaugoti plaukų spalvą po dažymo
    5 patarimai, kaip ilgiau išsaugoti plaukų spalvą po dažymo

    Norint išsaugoti plaukų spalvą dažytiems plaukams reikia skirti šiek tiek daugiau priežiūros, nesvarbu, ar būtumėte platininė blondinė, brunetė, juodaplaukė, raudonplaukė, ar net mėlynais plaukais. Pasitelkus tinkamą priežiūrą ir...

  • Mada – ne tik drabužiai, bet ir idėjos
    Mada – ne tik drabužiai, bet ir idėjos

    Stebėjusiems praėjusį savaitgalį vykusį jaunųjų dizainerių mados šou "Apkalbos" neliko abejonių, kad naujoji mados kūrėjų karta žada išties daug. Ant podiumo savo kūriniais sublizgėjo Karolina Gaščiauskaitė &ndas...

  • Stilistė V. Šaulytė: atrodykite gaiviai ir vasariškai
    Stilistė V. Šaulytė: atrodykite gaiviai ir vasariškai

    Mokyklos išleistuvės – nepaprastai džiugi ir jaudinanti akimirka. Tačiau artėjant šiai dienai daugelį merginų kamuoja tas pats klausimas, kuo pasipuošti šia ypatinga proga. Taigi kaip neapkartinti šios gražios &s...

  • Dizainerė M. Šukė: nebijokime puoštis
    Dizainerė M. Šukė: nebijokime puoštis

    Elegantiški gundantys siluetai, oru plevenantys audiniai, dekoruoti ažūriniais nėriniais bei preciziškais rankų darbo siuvinėjimais... Kokia gi moteris nenorėtų pasipuošti prabangia dizainerės Modestos Šukės suknele, kuri n...

    7
  • Lietuviška kosmetika: nuteisti ar išteisinti?
    Lietuviška kosmetika: nuteisti ar išteisinti?

    Netylant diskusijoms dėl į Lietuvą vežamų vakarietiškų produktų kokybės, vartotojai ima atsargiau vertinti ir kosmetikos gaminius. ...

  • Monique: man patinka savo stiliumi išsiskirti iš kitų
    Monique: man patinka savo stiliumi išsiskirti iš kitų

    Garsiosios atlikėjos Monikos Pundziūtės – Monique nepastebėti neįmanoma tiek scenoje, tiek gatvėje – ji visus nustelbia išskirtiniu stiliumi: ryškiaspalviais plaukais ar aukštomis platformomis. Artėjant vasaros sezo...

    3
  • Makiažo klaidos pagal amžių: rožinę spalvą palikite jaunimui
    Makiažo klaidos pagal amžių: rožinę spalvą palikite jaunimui

    Svarbiausias makiažo tikslas – išryškinti merginos ar moters grožį, tačiau kosmetikos specialistai pastebi, kad jaunos merginos makiažu gana dažnai save be reikalo pasendina, o brandžios moterys nežino kaip pasidažyti, neišr...

  • Populiarūs mados tinklai atsisako moherio
    Populiarūs mados tinklai atsisako moherio

    Tarptautiniai mados tinklai - H&M, „Zara“ ir „Gap“ - atsisako moherio. Taip jie reaguoja į gyvūnų teisių organizacijos PETA vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota, kaip kankinamos angoros ožkos. Įrašas darytas fermoj...

    8
  • Vasaros avalynės gidas: madingiausių basučių trejetukas
    Vasaros avalynės gidas: madingiausių basučių trejetukas

    Radote puikią suknelę. Nusilakavote nagus šių metų madingiausia ultravioletine spalva, tad dabar Jums reikalingos tik stilingos basutės, padėsiančios užkariauti gatves ryškiu stiliumi. ...

    2
Daugiau straipsnių