Radviliškio rajone - ūmus žarnyno infekcijos priepuolis

Atlikus tyrimus dėl ūmios žarnyno infekcijos protrūkio Radviliškio rajone, spėjama, kad sukėlėju galėjo būti sausainiai su įdaru.

Ūmia infekcija susirgo 18 asmenų, iš kurių 10 išskirta Sallmonela ir sukėlėjo perdavimo veiksniu galėjo būti plikyti sausainiai su įdaru, išplatinti Radviliškio rajone esančiuose prekybos įmonėse Šaukoto, Skėmių parduotuvėse bei Radviliškio mieto turgavietėje.
 
Visi vartotojai, pirkę plikytus sausainius su įdaru teigė, jog ženklinimo etiketėje nurodytas gamintojas -  R.Drozdovo gamybos įmonė (esanti Šiauliuose). Atsižvelgiant į pateiktą informaciją, Šiaulių apskrities VMVT specialistai skubiai atliko patikrinimus minėtose įmonėse, kuriose plikyti sausainiai buvo platinami gegužės 27 – 29 dienomis.

R.Drozdovo gamybos įmonėje nustatyti pažeidimai: reikalingas gamybinių patalpų remontas, įrenginių paviršiaus bei smulkaus inventoriaus atnaujinimas, taip pat  neužtikrinamas gaminamos produkcijos atsekamumas, nevykdoma kenkėjų kontrolė. Šiaulių apskrities VMVT viršininko sprendimu įmonės veikla sustabdyta. Ištyrus maisto tvarkymo vietoje paimtų plovinių nuo įrengimų, inventoriaus, darbuotojų rankų mėginius, neatitikimų nenustatyta. Tikrinimo metu minėti sausainiai buvo išparduoti.

Atliktos kontrolės duomenų rezultatai rodo, kad gyventojai galėjo susirgti suvalgius plikytus pyragaičius, pirktus prekybos įmonėse, kuriuos pagamino R. Drozdovo gamybos įmonė.

Kadangi į rinką buvo pateiktas nesaugus produktas, tyrimo medžiaga pagal LR Produktų saugos įstatymą bus perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Specialistai pataria:

- gaminant konditerijos gaminius su įvairiausiais kreminiais įdarais ir kremais, laikytis nustatytų higienos reikalavimų;

- gamybos įmonėse svarbu peržiūrėti (ypač karštos vasaros metu) gaminamos produkcijos asortimentą ir atsisakyti kai kurių rizikingų kreminių gaminių gamybos;

- peržiūrėti gaminamų kreminių konditerijos gaminių technologijos procesą, įvesti griežtesnę temperatūros parametrų laikymosi kontrolę svarbiuose valdymo taškuose, atlikti privalomų įrašų savikontrolės žurnaluose registravimą;

- laikytis gaminamų kreminių konditerijos gaminių technologinio proceso srauto reikalavimų, atskirti žaliavas: pieno produktus, kiaušinius (prieš vartojimą gerai nuplauti) nuo pagamintų konditerijos gaminių visuose gamybos etapuose, kad būtų išvengta kryžminės taršos;

- ypatingą dėmesį kreipti į pagamintų kreminių konditerijos gaminių atvėsinimo temperatūrą ir laiką. Kuo trumpesnis laikas, o temperatūra žemesnė, tuo mažesnė galimybė mikrobinei taršai atsirasti;

- labai svarbu užtikrinti greitai gendančių kreminių konditerijos gaminių laikymą ir transportavimą tinkamu temperatūros režimu;

- visi maisto tvarkymo subjektai, teikiantys maisto pervežimo paslaugas, turi turėti tinkamas transporto priemones, kurios būtų skirtos greitai gendančių  maisto produktų pervežimui ir atitiktų nustatytus teisės aktų reikalavimus;

- vartotojams patariama pirkti kreminius konditerijos gaminius, laikomus tik šaldymo įrenginiuose. Namuose šiuos produktus laikyti 2 - 6 laipsnių temperatūroje ir ne ilgesniu terminu kaip nurodyta gamintojo ženklinimo etiketėje. 


Šiame straipsnyje: infekcijažarnyno infekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

taisyt

taisyt portretas
tai gal protrukis, ne priepuolis
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • 5 patarimai, kaip ilgiau išsaugoti plaukų spalvą po dažymo
    5 patarimai, kaip ilgiau išsaugoti plaukų spalvą po dažymo

    Norint išsaugoti plaukų spalvą dažytiems plaukams reikia skirti šiek tiek daugiau priežiūros, nesvarbu, ar būtumėte platininė blondinė, brunetė, juodaplaukė, raudonplaukė, ar net mėlynais plaukais. Pasitelkus tinkamą priežiūrą ir...

  • Mada – ne tik drabužiai, bet ir idėjos
    Mada – ne tik drabužiai, bet ir idėjos

    Stebėjusiems praėjusį savaitgalį vykusį jaunųjų dizainerių mados šou "Apkalbos" neliko abejonių, kad naujoji mados kūrėjų karta žada išties daug. Ant podiumo savo kūriniais sublizgėjo Karolina Gaščiauskaitė &ndas...

  • Stilistė V. Šaulytė: atrodykite gaiviai ir vasariškai
    Stilistė V. Šaulytė: atrodykite gaiviai ir vasariškai

    Mokyklos išleistuvės – nepaprastai džiugi ir jaudinanti akimirka. Tačiau artėjant šiai dienai daugelį merginų kamuoja tas pats klausimas, kuo pasipuošti šia ypatinga proga. Taigi kaip neapkartinti šios gražios &s...

  • Dizainerė M. Šukė: nebijokime puoštis
    Dizainerė M. Šukė: nebijokime puoštis

    Elegantiški gundantys siluetai, oru plevenantys audiniai, dekoruoti ažūriniais nėriniais bei preciziškais rankų darbo siuvinėjimais... Kokia gi moteris nenorėtų pasipuošti prabangia dizainerės Modestos Šukės suknele, kuri n...

    7
  • Lietuviška kosmetika: nuteisti ar išteisinti?
    Lietuviška kosmetika: nuteisti ar išteisinti?

    Netylant diskusijoms dėl į Lietuvą vežamų vakarietiškų produktų kokybės, vartotojai ima atsargiau vertinti ir kosmetikos gaminius. ...

  • Monique: man patinka savo stiliumi išsiskirti iš kitų
    Monique: man patinka savo stiliumi išsiskirti iš kitų

    Garsiosios atlikėjos Monikos Pundziūtės – Monique nepastebėti neįmanoma tiek scenoje, tiek gatvėje – ji visus nustelbia išskirtiniu stiliumi: ryškiaspalviais plaukais ar aukštomis platformomis. Artėjant vasaros sezo...

    3
  • Makiažo klaidos pagal amžių: rožinę spalvą palikite jaunimui
    Makiažo klaidos pagal amžių: rožinę spalvą palikite jaunimui

    Svarbiausias makiažo tikslas – išryškinti merginos ar moters grožį, tačiau kosmetikos specialistai pastebi, kad jaunos merginos makiažu gana dažnai save be reikalo pasendina, o brandžios moterys nežino kaip pasidažyti, neišr...

  • Populiarūs mados tinklai atsisako moherio
    Populiarūs mados tinklai atsisako moherio

    Tarptautiniai mados tinklai - H&M, „Zara“ ir „Gap“ - atsisako moherio. Taip jie reaguoja į gyvūnų teisių organizacijos PETA vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota, kaip kankinamos angoros ožkos. Įrašas darytas fermoj...

    8
  • Vasaros avalynės gidas: madingiausių basučių trejetukas
    Vasaros avalynės gidas: madingiausių basučių trejetukas

    Radote puikią suknelę. Nusilakavote nagus šių metų madingiausia ultravioletine spalva, tad dabar Jums reikalingos tik stilingos basutės, padėsiančios užkariauti gatves ryškiu stiliumi. ...

    2
  • Barberių salonuose vyrai ne tik pasigražina, bet ir išsikalba
    Barberių salonuose vyrai ne tik pasigražina, bet ir išsikalba

    Pastaraisiais metais daugybė vyrų vėl ėmė auginti barzdas, o tam, kad jos gerai atrodytų, reikia kvalifikuotų specialistų, pranešime spaudai sako barzdaskutys Tomas Chapmanas iš Didžiosios Britanijos. ...

    10
Daugiau straipsnių