Protezuotis dantų – ir į užsienį

Eilėje dantų protezavimo laukę žmonės  nuo šiol turės naujų rūpesčių. Keičiasi ir dantų protezavimo laukiančiųjų eilės sudarymo tvarka, ir kompensacijos dydžiai.

Nustatyta pinigų suma

Ilgai Sveikatos apsaugos ministerijos stalčiuose dulkėjusi naujoji dantų protezavimo tvarka pagaliau išvydo dienos šviesą. Kad ir kiek kartų tvarką bandyta keisti ir tobulinti, tačiau laukiančiųjų eilės tik ilgėjo. Šiemet dantų protezavimo laukia beveik devyni tūkstančiai klaipėdiečių, o prieš kelerius metus eilės būta perpus trumpesnės.

Nuo spalio 1-osios įsigaliojo nauja dantų protezavimo tvarka. Ar ministerijai pagaliau pavyks pasiekti tikslą ir sutrumpinti eiles, parodys laikas.

Kaip sakė Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės ir ekspertizės skyriaus vyriausiasis specialistas Ramūnas Vaina, naujoji tvarka turėtų palengvinti situaciją, nes pacientams suteikiama daugiau laisvės.

Nuo šiol dantų protezavimo išlaidos bus kompensuojamos pacientui, o ne gydymo įstaigai, kaip buvo iki šiol. Tad žmogus galės pasirinkti bet kurią dantų protezavimo paslaugas teikiančią įstaigą, pasirašiusią sutartį su ligonių kasa.

Jei žmogus nuspręs nelaukti savo eilės ir dantis protezuotis už savo pinigus, jis galės pasirinkti bet kurį odontologą, ir ne tik Lietuvoje. Vėliau, nustatyta tvarka ligonių kasai pateikęs sąskaitą, jis gaus kompensaciją.

Tačiau pacientui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo būtų grąžinta tik tam tikra išlaidų dalis. Numatyti kompensacijos dydžiai - nuo 1157 iki 3560 litų.

Didesnioji kompensacija bus skiriama tik vaikams ir suaugusiesiems, kuriems būtinas sudėtingesnis gydymas. Šitai nusprendžia tretinio lygio odontologų konsiliumas.

Įvertins odontologas

Keičiasi taip pat ir prašymo įrašyti į laukiančiųjų dantų protezavimo eilę tvarka. Norėdamas būti įrašytas į eilę žmogus turės kreiptis į odontologą, kuris įvertins dantų būklę ir pateiks išvadą. Gydymo įstaigoje, kurioje pacientas yra prisirašęs, ši paslauga - nemokama.

Po to žmogus kreipsis į savo šeimos gydytoją, kuris įrašys į laukiančiųjų eilę. Anksčiau prašymai buvo priimami dantų protezavimo įstaigoje.

Gydymo įstaigos prašymus registruos ir pateiks teritorinei ligonių kasai, kuri  įtrauks į dantų protezavimo paslaugų laukiančiųjų savivaldybės gyventojų sąrašą. Jis sudaromas pagal vienintelį kriterijų - prašymo datą.

Gali atidėti

Teritorinės ligonių kasos (TLK) laukiantiems dantų protezavimo siųs pranešimą. Jį gavęs pacientas ne vėliau kaip per tris mėnesius turės kreiptis į nurodytą gydymo įstaigą.

Sunegalavus ar dėl kitų svarbių priežasčių paslaugų teikimas gali būti atidėtas vėlesniam laikui - tokiu atveju reikia kreiptis į TLK ir pateikti prašymą dėl dantų protezavimo atidėjimo.

Kreipiantis dėl dantų protezavimo, būtina išsigydyti turimus dantis. Tiems, kuriems pagal dantų atspaudus iki šių metų rugsėjo 30 d. pradėti gaminti dantų protezai, išlaidos bus kompensuojamos pagal iki šiol galiojusią tvarką.

Dantų protezavimo paslauga teikiama senatvės pensininkams (moterims nuo 60 metų, vyrams nuo 62,5 metų), neįgaliesiems ir vaikams iki 18 m.

Gražina Macnorienė, Klaipėdos stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja

Naujoji tvarka turėtų šiek tiek sutrumpinti eilę, nes dabar odontologas įvertins, ar žmogui reikia dantų protezavimo. Tačiau kompensuojama pinigų suma - nepakankama. Už 1157 litus nedaug galima padaryti. Reikės pačiam nemažai primokėti, tad pacientai gali būti nepatenkinti. Dabar vidutiniškai dantų protezavimas kainuoja nuo 1700 iki 1900 litų. Be to, nedaug odontologų nori turėti reikalų su pensininkais ir vargšais. Iki šiol Klaipėdoje darbo dantų protezuotojams buvo sočiai, tačiau trūko norinčiųjų tuo užsiimti.

Laukia dantų protezavimo

2009 m. - 8944 klaipėdiečiai

2008 m. - 7451klaipėdietis

2007 m. - 6526 klaipėdiečiai

Klaipėdoje išmokėtos piniginės kompensacijos

2009 m. - 97 gyventojams, laukia - 580

2008 m. - 169

2007 m. - 48

Klaipėdoje dantys suprotezuoti

2009 m. - 510 žmonių

2008 m. - 1064 žmonėms

Dantų protezavimui gauti pinigai

2009 m. - 1 mln. 110 tūkst. 377 Lt

2008 m. - 1 mln. 3 259 Lt


Šiame straipsnyje: dantysprotezavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Redzina...

Redzina... portretas
Busim pirmoji bedanciu valstybe.

vacys

vacys portretas
NETURESIT KUO KRAMTYTI,NERISLI SNEKA,ALKANI,PANASUS I BOMZUS ! BUS LENGVIAU JUS NURASYTI !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių