Prie soliariumų priprantama

Maždaug trečdalis žmonių, besimėgaujančių soliariumo malonumais, gali tapti priklausomi ne tik nuo deginimosi efektų, bet ir nuo alkoholio ar narkotikų.

Kaip praneša BBC, paprastai žmonių, pripratusių prie soliariumų, polinkis į alkoholį bei narkotikus yra didesnis nei kitų. Be to, mėgstantys soliariumų įdegį dažniau jaučia nerimą.

Kaip teigia JAV mokslininkai, įveikus šias problemas būtų galima įtikinti žmones nustoti naudotis soliariumais ir taip sumažinti odos vėžio riziką.  

Tyrimo, kuris publikuotas žurnale „Archives of Dermatology“, metu stebėti 421 studentai, iš kurių 229 dažnai deginosi soliariumuose. Suskaičiuota, kad soliariumų mėgėjai juose vidutiniškai jau buvo apsilankę 23 kartus.

Būtent šių studentų buvo paprašyta užpildyti klausimynus, kurie paprastai skiriami patikrinti priklausomybės lygį. 30-39 proc. tyrime dalyvavusių savanorių pripažino jaučiantys priklausomybę soliariumams.

Šie žmonės prisipažino, jog  jaučia kaltę dėl per didelio naudojimosi soliariumais ir bandė sumažinti apsilankymų juose skaičių.

Vėliau buvo pastebėta, kad savanoriai, kuriems diagnozuota priklausomybė nuo soliariumų, dažniau jaučia nerimą, o jų priklausomybė narkotikams ir alkoholiui - išaugusi.

D. Britanijos Soliariumų asociacijos vadovas Garis Lipmanas skeptiškai vertino tyrimo, kurį atliko Niujorko Sloan-Ketteringo vėžio centro (JAV) mokslininkai, rezultatus. „Aš ne mokslininkas, bet skaičiau pakankamai daug mokslinių studijų, kad matyčiau, jog ši turi labai mažai - jei apskritai turi - mokslinės vertės“, - cituojamas G. Lipmanas.

BBC primena, kad Didžiosios Britanijos Lordų rūmai neseniai priėmė nutarimą draudžiantį soliariumus lankyti nepilnamečiams.


Šiame straipsnyje: soliariumasdegintis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių