Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Pernai metais mokslininkas Paulas Kenny nustatė, jog nesveiko maisto sukeltas nutukimas tiesiogiai daro įtaką norui maitintis šiuo maistu. Naujausi tyrimai toliau tiria narkotinį nesveiko maisto poveikį.

Kaip praneša portalas healthhday.com, eksperimentuojant su žiurkėmis, kurios buvo neribotai šeriamos labai kaloringu maistu (saldainiais ar sūrio pyragais), pastebėta, kad prie tokio raciono jos labai greitai priprasdavo ir jį ėsdavo net tada, kai žinojo, jog už tai joms gresia elektros šokas. Kita žiurkių grupė, kurios ėsdavo sveiką, gerai subalansuotą maistą, iškilus pavojui, sutartinai atsisakydavo maisto.

Tyrimams vadovavęs Scripps tyrimų instituto (JAV) mokslininkas Paulas Kenny priduria, kad prie nevisaverčio maisto pripratusios žiurkės, kurioms vėliau buvo duodamas tik sveikas maistas, jo nevalgydavo ir, panašu, skelbdavo kelių savaičių bado streiką. Mokslininkai teigia, kad pasikeitė ne tik prie nevisaverčio maisto pripratusių žiurkių elgesys, tačiau ir smegenų atlygio sistema. Manoma, kad šis atradimas prisidės prie vaistų nuo nutukimo sukūrimo.

„Šie gyvūnai yra labai panašūs į per daug sau leidžiančius žmones. Atrodo, jog gerai kartais krimstelti traškutį, tačiau problemų atsiranda pakartotinai persivalgius“, - apie tyrimo reikšmę naujienų agentūrai „Reuters“ sakė tyrėjas.

Tyrimo rezultatai kovo 28 dieną publikuoti žurnale „Nature Neuroscience“. Tiesa, daugelis ekspertų pripažįsta, jog toliau reikėtų atlikti patikslinančius tyrimus, kurių metu būtų pabandyta išaiškinti, ar vadinamasis greitas maistas neturi dirbtinai apetitą stimuliuojančių medžiagų.


Šiame straipsnyje: mitybaužkandžiaimėsainis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių