Pomirtinius įspūdžius gali sukelti anglies dvideginis

Ryškios šviesos, apėmusi ramybė ir džiaugsmas, susitikimas su Dievu - tokie pomirtiniai įspūdžiai būdingi žmonės, atsidūrusiems prie mirties slenksčio, gali būti susiję su padidėjusiu anglies dvideginio kiekiu kraujyje.

Kaip parodė ankstesni tyrimai, pomirtinius įspūdžius patiria apie 11-23 procentų išgyvenusiųjų širdies smūgį, praneša naujienų agentūra AFP.

Tačiau kas pomirtinius įspūdžius sukelia, vis dar karštai diskutuojama. Kai kurie priežasčių ieško fizikiniuose ir psichologiniuose reiškiniuose, kiti čia įžvelgia transcendentinių jėgų veikimą.

Slovėnijos mokslininkai nuosekliai ištyrė 52 širdies smūgių atvejus 3 didelėse ligoninėse. Vidutinis pacientų amžius buvo 53 metai, 42 iš tiriamųjų buvo vyrai.

11 iš tirtų pacientų patyrė priešmirtinius įspūdžius, tačiau jokios sąsajos tarp jų, įvertinus amžių, lytį, išsilavinimą, religinius įsitikinimus, mirties baimę, atsigavimo laiką ir gaivinimui naudotus vaistus, nepastebėta.

Vienintelis visiems pacientams bendras dalykas buvo aukštas anglies dvideginio kiekis kraujyje ir šiek tiek mažiau padidėjęs kalio kiekis.

Tyrimui vadovavusios Zalikos Klemenc-Ketis iš Mariboro universiteto teigimu, šiuos rezultatus dar reikia patvirtinti ištyrus didesnį pacientų kiekį.

Pomirtiniai įspūdžiai gali tapti visą gyvenimą pakeičiančia patirtimi, todėl išgyvenusiems širdies smūgį labai svarbu suprasti jų priežastį, tvirtina tyrimo autoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių