Olandijoje sukurtas virusas, galintis pražudyti milijonus žmonių

Olandijoje, eksperimentuodami su paukščių gripo sukėlėju, specialistai sukūrė virusą, galintį pražudyti dešimtis, jeigu ne šimtus milijonų žmonių.

„The New York Times“ duomenimis, tyrimai buvo atliekami Erazmo medicinos centre Roterdame. Juos finansavo amerikiečių Nacionalinis sveikatos apsaugos institutas. Mokslininkai eksperimentavo su šeškais, kurių organizmai į gripo virusą reaguoja panašiausiai į žmonių.

Norėta išsiaiškinti, kaip greitai virusas A(H5N1) gali mutuoti į tokią formą, kuri perduodama oro lašeliniu būdu. Paaiškėjo, kad taip nutinka viso labo po penkių mutacijų genome, nors virusas ir toliau išlieka mirtinu, skelbia delfi.lt.

Šis mokslinis atradimas privertė griebtis precedento neturinčių priemonių. Nacionalinė biologinio saugumo mokslo taryba prie JAV vyriausybės kreipėsi į svarbiausius mokslinius žurnalus – „Science“ ir „Nature“. Taryba paprašė neskelbti mokslinio darbo detalių, kad ši informacija nebūtų panaudota teroristų kuriant mirtiną virusą ir inicijuojant pražūtingą pandemiją.

Šis nurodymas sukėlė skandalą, nors minėtieji leidiniai pareiškė suprantantys valdžios susirūpinimą ir išreiškė pasirengimą įgyvendinti prašymą. „Abejojame bet kokių duomenų, susijusių su panašiais eksperimentais, publikavimo tikslingumu, tačiau, panašu, kažkokia jų dalis visgi bus publikuota“, – daro išvadą „The New York Times“.


Šiame straipsnyje: virusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Tai va, konservatoriai gautų kokia pusę litro to skyščio ir skaitykit ,kad Lietuva gyventų be komunisrų ateity.

nėra

nėra portretas
Tai kam kurt? Idiotai.

1am

1am portretas
Ar neišsiliejo ant galvos pusė litro šlapimo?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių