Narcisizmo evoliucija: kodėl per daug pasitikime savimi

Savo galimybių pervertinimas gali būti sėkmės strategija, rodo naujas tyrimas.

Psichologai ilgiausius metus stebėjo, kaip žmonės pervertina savo galimybes, pasakoja Edinburgo universiteto tyrimo vadovas Dominicas Johnsonas. Kai kurie ekspertai įsitikinę, kad per didelis pasitikėjimas savimi gali būti teigiamas dalykas. 

Tačiau tuo pat metu tai gali vesti prie nerealių norų, neprotingų sprendimų. Mokslininkai stebisi, kodėl net esant daugybei neigiamų pasekmių pasitikėjimas savimi išlieka vis dar svarbia žmogaus savybe.

Mokslinis tyrimas, pasinaudojant kompiuterine simuliacija, įrodė, kad apsimestinis optimizmo jausmas gali padidinti galimybes „laimėti karą“. Mokslinio tyrimo metu buvo žiūrima su kokiu pasitikėjimu renkamasi eiti į karą ar investuojama į akcijas.

„Dar nebuvo teisingai paaiškinta, kodėl mes per daug savimi pasitikime, ir šis modelis gali pateikti evoliucinį paaiškinimą, - teigė D.Jahnsonas. – Tai tikriausiai nėra atsitiktinumas. Per dideliam pasitikėjimui savimi turi būti gera priežastis“.

Mokslininkas kartu su kolega Jamesu Fowleriu iš Kalifornijos universiteto sukūrė modelį, kuriame naudojama evoliucinė žaidimo teorija, kurios metu individai naudojasi skirtingomis strategijomis vieni su kitais konkuruodami.

Sukurtame modelyje du įsivaizduojami individai X ir Y pretenduoja į žaliavas. Jei abu paprašo jų ir kovoja, stipresnis individas laimi ir gauna žaliavas. Jei tik vienas pasiprašo „turto“, jis jį gauna. Jei niekas nenori gauti turto, niekas ir negauna.

„Virtualūs konkurentai gali pervertinti arba įvertinti ne iki galo savo stiprumą. Taip pat gali būti klaidingai įvertintas priešininko stiprumas“, - kompiuterinį modelį apibūdino D.Johnsonas. Besiremdamas šiais aspektais individas nusprendžia ar reikalauti žaliavos ar ne.

„Šio tyrimo grožis yra tas, kad jis parodo daugybę žmogaus konkurencijos tipų“, - aiškino mokslininkas. Tyrinėtojai atliko tūkstančius tokių bandymų ir nustatė, kokios žmonių naudojamos strategijos yra efektyvios, kurios buvo perduotos iš kartos į kartą.

Žurnale „Nature“ išspausdintame tyrime aprašyta, kad per didelis pasitikėjimas savimi „atsiperka“, kai abejojama dėl konkurento jėgų ir kai laimėjimas yra didesnis už kovos išlaidas.

Rutgers universiteto socialinės evoliucijos ekspertas Robertas Triveris teigė, kad didelis pasitikėjimas savimi gali turėti ir daugiau teigiamų savybių, ypač vyrams. Vyrai turi daugiau pasitikėjimo savimi nei moteris. Tai gali jiems padėti kovoje už moteris. Fizinėje kovoje didelis pasitikėjimas savimi gali vyrui padėti „išgąsdinti priešą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių