Motinos pienas kainuoja mažiau

Būsimas mamas šokiruoja skaičiai, pamačius, kiek pinigų atsieis pieno mišinėliai. Tačiau pasirinkti natūralų kūdikio maitinimą ryžtasi ne kiekviena. Graži krūtinės forma kartais pasirodo svarbiau nei mažylio gerovė.

Taupesnis natūralus maitinimas

Per mėnesį kūdikio maitinimui pieno mišinėliais gali prireikti nuo 150 iki 300 litų, o per metus šeimos biudžetas nukenčia nuo 1800 iki 3600 litų.

Tokias stulbinančias sumas pateikia Klaipėdos mamoms pristatyta elektroninė skaičiuoklė, paremta finansų specialisto išvadomis. Ji padeda apskaičiuoti, kiek išleidžiama pinigų pieno mišinėliams ir kiek būtų galima sutaupyti pasirinkus natūralų maitinimą.

Suskaičiuoti išlaidas užtrunka vos keletą minučių. Kaip būtų galima panaudoti sutaupytus pinigus, pataria finansų specialistas Žygimantas Pliuskus.

Kaip sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vadovo pavaduotoja Salomėja Gustienė, skaičiuoklė atkreipia mamų dėmesį, kad  maitindamos kūdikį krūtimi jos gali sutaupyti nemenką šeimos biudžeto dalį.

Pasak S.Gustienės, išbandžiusios skaičiuoklę būsimos mamos būna šokiruotos, pamačiusios, kokių finansinių išlaidų patiria, maitindamos kūdikį pieno mišinėliais.

Elektroninė skaičiuoklė patalpinta mamų dažniausiai lankomose interneto svetainėse www.tavovaikas.lt ir www.auginkatsakingai.lt. Jos sukūrimą inicijavo Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyrius.

Saugo kaip šarvas

Pavaduotoja pasidžiaugė, kad situacija dėl natūralaus maitinimo Klaipėdoje gerėja. Vis daugiau motinų mažylius maitina krūtimi.

Pasak S.Gustienės, kūdikiui nieko nėra geriau už mamos pieną. Nors kai kurios nerimauja, kad jų gaminamas pienas gali būti per liesas. Medikė ramina, jog jis būna būtent toks, kokio tuo metu mažyliui reikia.

"Mamos pienas yra tarsi šarvas, apsaugantis kūdikį nuo infekcijų. Mažyliai rečiau suserga tokiomis ligomis kaip astma, egzema ir kt. Pastebėta, kad mamos pienu maitinamų vaikelių intelektas vystosi kur kas sparčiau", - aiškino pašnekovė.

Kitas natūralaus maitinimo privalumas - tarp mamos ir vaiko užsimezga stiprus ir ilgalaikis ryšys.

Pritrūksta žinių ir įgūdžių

Kartais pagimdžiusios moterys teisinasi, kad mažylio negali maitinti dėl tam netinkamos krūtinės. S.Gustienė pabrėžė, jog beveik visos moterys gali sėkmingai maitinti kūdikį krūtimi. Tik kartais pritrūksta įgūdžių ir žinių.

Ne visos mamos dar žino ir natūralaus maitinimo privalumus. Tačiau medikė pastebi, kad pastaraisiais metais maitinti krūtimi dažniau atsisako tik asocialios, netyčiuką pagimdžiusios moterys.

S.Gustienė sutiko, kad kai kurios moterys atsisako natūralaus maitinimo, baimindamosi pakenkti krūtinės formai. Ji nemano, jog tai svari priežastis. Maitinti mamos pienu skatinama net tada, kai mažylis dėl įvairių priežasčių guli reanimacijos skyriuje.

Eglė Jackaitė, dviejų vaikų mama:

- Taip gamtos surėdyta, kad vaikui duodi kas geriausia. 6,5 mėnesio sūnelį maitinu natūraliai, tik kartą per dieną duodu košės. Man svarbiausia - vaiko gerovė. Brandi šita mano motinystė. Egoistiška manyti, kad dėl maitinimo pakis krūtinės forma ar bus nepatogu. Taip būtų, jei per naktis norėčiau siausti klubuose, gerti ar rūkyti. Viskas priklauso nuo požiūrio. Dėl įtampos ir negatyvių jausmų buvo dingęs pienas. Vaiką priglaudžiau prie krūtinės ir paprašiau, kad pasikviestų pienuką. Didelis džiaugsmas kuo ilgiau maitinti ir jausti nenutrūkstamą ryšį. Nors maitinanti moteris jautresnė, dirglesnė ir turi labiau prižiūrėti save. Vitaminų trūkumas gali pridaryti žalos organizmui. Vyresnįjį sūnų maitinau iki devynių mėnesių. Bet gydytojai dėl mano pablogėjusios sveikatos uždraudė. Abu vaikai auga sveiki ir tvirti. Net paauglystėje nekyla daugiau bėdų.

Natalija Istomina, dviejų vaikų mama:

- Pirmąją dukrą maitinau metus ir 8 mėnesius. Kai nustojau maitinti, iš tėvo alergiją paveldėjusią dukrą išbėrė. Tad antrąją 9 mėnesių dukrą maitinsiu kuo ilgiau. Nustatyta, kad po trejų metų alergijos tikimybė gali išnykti. Daugiau nerimo patyriau su pirmagime. Baiminausi, kad neužtenka pieno. Dukra nukandžiojo spenelius iki kraujo, bet per ašaras ir skausmą vis tiek maitinau toliau. Sunkiausios būna pirmos 2-3 savaitės. Daugelis nustoja maitinti būtent tada: nepagauna ritmo, nesusitvarko, skauda ar būna sunku.

Raminta Jurgelienė, trijų vaikų mama:

- Devynmetę dukrą pati maitinau metus. Keturmetį sūnų maitinau ilgiau nei dvejus. Aštuonių mėnesių dukrytę žindau iki šiol.  Vaikai auga sveiki ir stiprūs, greičiau pradėjo kalbėti. Nors kartais stebina žmonių požiūris. Kol maitini iki metų - sveikina, o vėliau žiūri kaip į dinozaurą. Gal todėl, kad nemažai moterų dar vengia natūralaus maitinimo. Pirmi mėnesiai yra sunkūs, skauda krūtinę. Pasitaiko, kai sumažėja pieno, apninka nepasitikėjimas. Pienas gaminasi smegenyse. Būtina pailsėti ir gerai maitintis.

 

Natūralaus maitinimo privalumai

motinos piene yra visos reikalingos medžiagos, kad kūdikis augtų sveikas

motinos piene yra antikūnų ir imunitetą stiprinančių medžiagų, kurios perduodamos kūdikiui ir padeda nugalėti infekciją

krūtimi žindomas kūdikis rečiau serga gastroenteritu ir ausų infekcijomis

motinos pienas virškinamas geriau nei mišinėliai

sumažinama vidurių užkietėjimo, pilvo dieglių ir viduriavimo tikimybė

žindomų kūdikių smegenys vystosi geriau

mažesnė alergijos rizika, net jei šeimoje kažkas buvo alergiškas

kūdikiai geriau apsaugomi nuo diabeto

kūdikių kraujo spaudimas gali būti žemesnis, mažesnis cholesterolio kiekis kraujyje ir mažesnė tikimybė vėliau turėti polinkį į nutukimą

 

Žindymo nauda mamai

suartina su naujagimiui

padeda susitraukti gimdai ir leidžia greičiau atgauti kūno formą, nes per nėštumą sukaupti papildomi riebalai paverčiami energija, kuri padeda gaminti pieną

krūties vėžio rizika sumažėja 4,8 proc.

mamos pieno nereikia šildyti, jis yra tinkamos temperatūros ir nieko nekainuoja

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Jeigu laukiesi kudikio reikia susitaikyti jog sexualumas pradings ir papai taps nebepatrauklus ir apacioje bus viskas isitampe taciau ta reikia pries gimdant nuspresti arba gimdai arba ne

to vvv

to vvv portretas
ko cia nusisneki turiu du vaikucius ir ka niekas nenukaro ir neisitampe kaip kaliosas reikia netingeti sportuoti ir busi kaip buves gi ne akmens amzius.Turi kuna tai ir mylek,nedaryk tragedijos....

tiesa

tiesa portretas
tik taip galvoja debilai.........aisku skurdukai.........
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių