Mėgavimasis saule gali būti pavojingas

Saulė šiltą vasaros dieną gali džiuginti, o kartu ir bausti. Ilgai būnant saulėje oda sausėja, praranda elastingumą bei sensta. Ji gali parausti, patinti, pradėti luptis ar nusėsti pūslelėmis. Tačiau didžiausia grėsmė – rizika susirgti odos vėžiu, kuris kai kuriems net baigiasi mirtimi.

Dažniausiai odos vėžiu serga šviesiaplaukiai šiaurinės Europos gyventojai. Odos vėžys susijęs su ultravioletinėje spinduliuotėje praleisto laiko trukme. Neretai jis būna diagnozuotas žmonėms, perkopusiems 50 metų. Tačiau tai gali būti ilgalaikio buvimo saulėje vaikystėje ir jaunystėje pasekmė. Tėvai savo vaikams turėtų skiepyti įprotį nepiktnaudžiauti saule.

Per pastarąjį dešimtmetį melanomos ir odos vėžio susirgimų atvejų padaugėjo dvigubai. Nepaisant gerėjančių odos vėžio diagnostikos ir gydymo metodų, statistiniai rodikliai rodo, kad kiekvienais metais Lietuvoje susirgimų odos vėžiu padaugėja apie 10 proc. Priežastys gali būti įvairios: klimato atšilimas, žmonės dažniau važiuoja į šiltuosius kraštus ir ilgiau būna saulėje, dažniau nudega, nesisaugo, per dažnai lankosi soliariumuose, atmosfera praleidžia didesnį kiekį kenksmingų saulės spindulių.

Apgamas – tarsi odos vėžio veidrodis. Kada reikėtų susirūpinti apgamais? Kauno klinikų gydytojas dermatovenerologas dr. Raimundas Razukevičius paaiškino: „Jei apgamai yra didesni nei 1 cm, yra asimetriški, nelygių ir netaisyklingų kraštų, keičiasi spalva, storis, juose atsiranda mazgelių ar skirtingos spalvos dėmių, ar dar blogiau - pradeda kraujuoti, tada reikia skubiai apsilankyti pas dermatologą“. Dr. R. Razukevičius pridūrė, kad svarbiausia yra kuo anksčiau nustatyti atsiradusią melanomą. Trečdalis jų per kraują išplinta į vidaus organus.

Svarbiausia, norint saugiai degintis saulėje, – jausti saiką ir naudoti apsaugos priemones. Rekomenduojama kuo mažiau būti saulėje. O būnant šiltuose kraštuose, nereikia į paplūdimį vaikščioti kaip į darbą ir būti jame ištisą dieną. Nuo 10 iki 15 val. būti saulėje nepatartina.

Dr. R. Razukevičius paaiškino, kaip nustatyti, ar saulė yra mažiau kenksminga: „ Jei stovint žmogaus šešėlis trumpesnis už jį, vadinasi, saulė yra aukštai ir jos poveikis labai kenksmingas. Atostogaujant reikia pastoviai ir taisyklingai naudoti apsauginius kremus, išsitepti jais išeinant iš namų. Išsimaudžius vandenyje, jais reikia dar kartą pasitepti, nes po maudymosi susilpnėja poveikis. Taip pat būti paplūdimyje po skėčiu“.

„Pastaruoju metu pasaulyje įdegusi oda tampa nebemadinga, nes žmonės po kelių metų aktyvaus deginimosi saulėje jau pajunta atsiradusias odos problemas: oda sausėja, greičiau senėja, raukšlėjasi, atsiranda strazdanos, pigmentacijos pakitimai, dar vėliau – įvairūs odos ikivėžiniai ir vėžiniai susirgimai. Todėl gražiausia oda – sveika oda“, – pridūrė dr. R. Razukevičius.

Baltijos ir Amerikos klinikos konsultantas med. dr. Saulius Špokevičius džiaugiasi, kad gerėjant diagnostikai, pavyksta vis daugiau žmonių išgelbėti nuo galimų sunkių susirgimų. Jis teigia: „Išoperuojame keletą dešimčių apgamų, iš kurių būna keli piktybiniai arba su ryškesniais nukrypimais nuo normos. Pagerėjus diagnostikai išoperuojame daugiau pirminių stadijų arba tuos apgamus, kurie turi didesnį ar mažesni nukrypimų (atipijos) laipsnį“.

Anot vaistinės „Camelia“, įsikūrusios Palangoje, vaistininko Dainiaus Viederio, lietuvių susidomėjimas apsauga nuo saulės vis didėja. Tačiau jis pastebi, kad pirkėjai labiau žiūri į kainą, o ne į kokybę. D. Viederis teigia: „Žmonės noriai domisi ir konsultuojasi dėl įvairių apsaugos priemonių, nes pasirinkimas tikrai nemažas. Smagu, kad nemažai žmonių atkreipia dėmesį į savo odos apsaugą. Tik vis dar iškyla klausimas, kokia dalis žmonių atlieka realius veiksmus apsaugant savo odą nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio. Nemažai pirmiausiai rūpinasi savo piniginės būkle, o tik po to sveikata“.

Oda nudegimų saulėje nepamiršta. Po stiprių nudegimų, kurių metu atsiranda pūslelės ir didelis skausmas, jau reikėtų kreiptis į gydytoją. Vaistininkas D. Viederis pridūrė, kad norint išvengti nudegimo, reikėtų rinktis tik kokybišką ir dermatologų patikrintą kosmetiką nuo saulės: „Yra buvę atvejų, kai pasirinkus galbūt pigesnę apsaugą, ne iš vaistinės asortimento, užsukę konsultacijos, žmonės skundžiasi odos reakcija į naudotą produktą. Liūdna, bet kol kas dar nemažai žmonių grįžtant iš paplūdimio užsuka į vaistinę priemonių po stipraus nudegimo saulėje. Vis dėlto kasmet mažėja tokių nudegusių žmonių skaičius ir didėja gretos tų, kurie aktyviai saugo savo odą nuo kenksmingo saulės poveikio“.


Šiame straipsnyje: deginimasisVasara 2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių