Medikai: šalis nesustabdo tuberkuliozės plitimo

Medikai sako pasigendantys savivaldybių pastangų kovoti su tuberkulioze, šios kaltę verčia sveikatos apsaugos ministerijai.

Kaip praneša LTV „Šiandien“, kad susirgo tuberkulioze, kasmet išgirsta apie pusantro tūkstančio žmonių. Ir pagal šią statistiką Lietuva viena prasčiausiai atrodančių šalių ES.

Anot respublikinės tuberkuliozės ligoninės, asocialūs asmenys sudaro iki dešimtadalio sergančiųjų, tačiau būtent jie ir kelia daugiausia pavojų gyventojams.

Susirgusieji privalo iki dvejų metų gydytis ligoninėje. Tačiau, anot tuberkuliozės ligoninės Vilniuje, dauguma asocialių, benamių ligonių pabėga iš jos nebaigę gydymo ir tampa vaikščiojančiais ligos platintojais gatvėse.

„Jie išeina, mes negalime jų surasti. Juo labiau negalime taikyti gydymo, kuris reikalingas. Jų gyvenamoji vieta yra neaiški, jie nedeklaruoja, jie nežinomi yra. Galbūt jie gyvena kažkur šeimose, net su vaikais“, – sako Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Edita Davidavičienė.

Anot gydytojų, daugiausia tokių tuberkuliozės platintojų – Vilniuje, todėl savivaldybė turėtų steigti patalpas, kuriose benamiai ligoniai galėtų apsistoti, kol visiškai išgis.

Tačiau Vilniaus savivaldybė prieš penkerius metus „Panoramai“ teigusi, kad tokių patalpų bus ieškoma, šiandien tvirtina - tokia idėja net nebesvarstoma. Esą vienintelė galimybė sustabdyti valkataujančių asmenų platinamą ligą – kuo greičiau juos priverstiniu būdu išvežti gydyti į specialią Alytaus ligoninę.

Tačiau gauti teismo leidimą priverstinai išvežti asocialų ligonį ir jį rasti užtrunka iki pusės metų, kai dažniausiai jis jau randamas nebegyvas.

„Tai yra kreipimasis į savivaldybės gydytoją, kuris organizuoja priverstinį hospitalizavimą, tada   gydytojas kviečia komisiją, kuri sprendžia, ar jam reikalingas priverstinis organizavimas. Tada savivaldybės gydytojo įsakymu yra kreipiamasi į policiją, pradedamas ieškojimas tų žmonių“, – procedūrą nupasakoja Vilniaus savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vyr. specialistė Kristina Andriuškaitė.

Vilniaus savivaldybė sveikatos apsaugos ministerijai siūlo pAprastinti tvarką, tačiau ši atkerta – kad tai ministerijoje net nesvarstoma.


Šiame straipsnyje: tuberkuliozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Nes Lietuvoje auginant paukščius ir gyvulius ištįsai naudojami antibijotikai, o žmogaus organizmas (valgydamias jų mėsą), pripranta prie antibijotikų, o kai juos reikia gerti, jie jau neveiksmingi, nes bacilos palaipsniui prisitaikė prie antibijotikų. teko skaityti spaudoje, kad šia liga serga ne vien asocialus žmonės, bet ir gerai gyvenančių tarpo

koliup

koliup portretas
Aga,valgys tau bomzai mesa:))) Jie daugiau geria)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių