Liūdnos prognozės pildosi: Lietuvoje kilo tymų protrūkis

Medikų prognozės, kad Lietuva neišvengs Europoje plintančio tymų protrūkio, pasitvirtino. Vien Marijampolėje šia virusine liga susirgo šeši žmonės, rašo „Lietuvos žinios“.

„Visi susirgusieji yra suaugę, trys iš jų - vaikystėje skiepyti nuo šios ligos“, - teigė Marijampolės visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Loreta Radzevičienė. Anot jos, susirgimo tymais atvejų Marijampolės apskrityje nebuvo užregistruota nuo 2002 metų. Todėl šiemet besiklostanti padėtis kelia nuostabą.

Pasak medikės, visiems susirgusiesiems tymais liga komplikavosi į plaučių uždegimą, vienam iš jų - itin sunkų. Kur žmonės galėjo užsikrėsti tymais, taip ir liko iki galo neaišku. Visi ligoniai aiškino, kad jų aplinkoje sergančiųjų tymais nebuvo. Tačiau du vyrai medikams sakė, kad prieš susirgdami buvo išvykę į Airiją ir Vokietiją. Neatmetama tikimybė, kad virusą marijampoliečiai galėjo parsivežti iš užsienio.

„Taip pat galima daryti prielaidą, kad liga plinta dėl sumažėjusio žmonių atsparumo ligoms, dėl imlių jos sukėlėjams asmenų skaičiaus didėjimo“, - svarstė L.Radzevičienė. Vos pastebėjus tymų požymius, imtasi visų įmanomų atsargumo priemonių, susirgusieji pradėti gydyti, izoliuoti nuo aplinkinių.

L.Radzevičienės teigimu, tymai - ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašiniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių uždegimu. „Anksčiau tymai buvo tarsi viena “privalomų„ vaikų ligų, tačiau ir viena pagrindinių mirties priežasčių“, - sakė gydytoja. Ji pabrėžė, kad ir šiuo metu tymai tebėra pagrindinė mirties priežastis tarp visų skiepais valdomų ligų.


Šiame straipsnyje: tymai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių