Linksmieji kalneliai kelia pavojų klausai

JAV gydytojai įspėja, kad linksmųjų kalnelių traukinuko vingiai ir sūkiai gali ne tik atimti kvapą, bet ir sukelti klausos sutrikimų.

Detroito ataskaitoje pateikiamas atvejis, kai vyras važiuodamas traukinuku bandė pasikalbėti su savo mergina. Jis pasisuko į kairę tuo metu, kai traukinukas pradėjo greitėti ir pasiekė didžiausią 190 km per valandą greitį per keturias sekundes. Praėjus dviem dienoms po pasivažinėjimo vyras pajuto skausmą dešinėje ausyje. Po gydytojų apžiūros paaiškėjo, kad dešinės ausies kanalas patinęs, o ausies būgnelis apimtas uždegimo.

Buvo apskaičiuota, kad traukinukui įsibėgėjus ausis patyrė apie 4164 Pa slėgį. Panašiai gali nutikti ir nardant su akvalangu arba skrendant lėktuvu. Tačiau važiuojant traukinuku slėgis sukyla labai staigiai, todėl jį sureguliuoti įprastais būdais – žiovaujant ir kramtant gumą – labai sudėtinga.

Tokį ausų pažeidimą galima vadinti barotrauma. Jis kyla dėl santykinai greito slėgių pokyčio išorinės aplinkos, ausies būgnelio ir vidinės ausies srityje. Traumos simptomai: galvos svaigimas, skausmas ir ūžesys ausyse. Kai kuriais atvejais galimas laikinas klausos netekimas.

Problemų gali kilti ir dažniau, nes linksmieji kalneliai tapo aukštesni ir šio atrakciono traukinukai pasiekia didesnį greitį. Todėl Henrio Fordo ligoninės (Detroitas) specialistai mano, kad otolaringologai turėtų būti supažindinti su šia nauja ausų barotraumos priežastimi, o važinėjančius linksmaisiais kalneliais derėtų perspėti nesukinėti galvos, kad ausys nepatirtų viso greičio poveikio.

Tačiau jie nenori ir atbaidyti šios pramogos mėgėjų, nes tokią barotraumą galima patirti tik ypatingu atveju: pasukus galvą kaip tik tuo greitėjimo momentu, kai ausies būgneliui tenka visa slėgio apkrova. Pakartoti tai daug kartų iš eilės beveik neįmanoma, bet važiuojantys traukinuku turėtų būti įspėti apie tokią galimybę ir ypač pasisaugoti, jei yra persišaldę.


Šiame straipsnyje: linksmieji kalneliaiklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių