Lietuvos medikai kviečia nemokamai pasitikrinti odą

Gegužės 7-ąją Lietuvoje organizuojama Euromelanomos diena. Per šią akciją 40 šalies gydymo įstaigų bus galima nemokamai pasitikrinti odą.


Medikai sako, kad prevencija būtina, nes Lietuvoje daugėja atvejų, kai odos vėžys diagnozuojamas antroje ir vėlesnėse stadijose, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.


Anot medikų, odą žmogus mato kasdie, tačiau itin retai ja tinkamai rūpinasi. Dėmesį esą reikia atkreipti į kiekvieną atsiradusią odos dėmelę ar apgamą ir jei ima kisti jų spalva, dydis, kuo skubiau kreiptis į gydytoją.


Didžiausia rizika susirgti odos vėžiu gresia senyvo amžiaus žmonėms, per ilgai besimėgaujantiems saule ir soliariumais, turintiems daug apgamų.


„Odos vėžys dažnai prasideda kaip rausvas, visiškai neskausmingas, šiek tiek pleiskanojantis taškelis ar dėmelė, kuris kartais gali pasidengti šašeliu, kartais pašlapiuoti, tarytum užgyja ir vėl atsiranda. Ir toks darinukas, kuris neužgyja kelis mėnesius, jau turėtų kelti įtarimą“, – teigė dr. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų dermatovenerologė Rūta Gancevičienė.


Pasak specialistų, odos vėžiu daugiau serga Vakarų Europos gyventojai, o gyvenantiems Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse ši liga diagnozuojama rečiau. Tačiau kasmet Lietuvoje užregistruojama apie 200 naujų melanomos atvejų.


Vienintelis ligos gydymas – šalinimas chirurginiu būdu, tačiau operaciją būtina atlikti kuo ankščiau.


„Lietuvoje vis daugiau diagnozuojama antros ir vėlesnių stadijų melanomos formos. Kaip jau minėjau, 97 proc. žmonių pasveiksta nuo šios ligos, jei ji laiku diagnozuojama. Beje, moterys serga dažniau, bet vyrai 10 proc. dažniau nuo šios ligos miršta“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.


Šiemet jau penktą kartą per Euromelanomos dieną visi norintieji galės profilaktiškai pasitikrinti odą, įtartinus apgamus 40 šalies gydymo įstaigų. Per tokias akcijas anksčiau jau patikrinta beveik 5 tūkst. gyventojų, daugiau kaip dešimtadaliui nustatyta vienokia ar kitokia patologija.


„Labai dažnai žmonės atvyksta dėl kažkokių įtartinų darinių, o mes randame daug grėsmingesnių, apie kuriuos jie net nenumanė. Ir kiekvienais metais įtariamos ir melanomos, ir vėžys, ir atipiniai apgamai. Tai yra grėsmingos būklės, kurios neatidėliotinai reikalauja chirurginės intervencijos“, – pastebi Odos ir veneros ligų klinikų dermatovenerologė doc. dr. Matilda Bylaitė.


Nemokama odos patikra vyks gegužės 7-ąją. Norintieji turi registruotis gegužės 2–3 dienomis nemokamais telefono numeriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blondinė

Blondinė portretas
Perskaičiau straipsnį ir iš karto pasidarė aišku, kur registruotis (mistinėse 40-tyje gydymo įstaigų). Tik tereikia surinkti NEMOKAMĄ numerį, kuris neskelbiamas.

tikrai jau

 tikrai jau portretas
labai informatyvus straipsnis...

ruta

ruta portretas
tai koks numeris????
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių