Lietuvoje kasdien alkoholį vartoja 1 procentas gyventojų

Lietuvoje kasdien alkoholį vartoja 1 procentas gyventojų - tai dešimt kartų mažiau nei Pietų Europos valstybėse. Portugalijoje kasdien alkoholį geria - 43 procentai gyventojų.

Nauja „Eurobarometro“ apklausa parodė, jog tikrų abstinentų Lietuvoje yra mažiau nei vidutiniškai kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse - per pastaruosius metus nė karto alkoholio negėrė 15 procentų apklaustųjų. ES tokių buvo 24 procentai.

Per pastarąjį mėnesį Lietuvoje alkoholį bent kartą vartojo 77 procentai apklaustųjų. Iš jų kasdien alkoholį sakė vartoję 1 procentas Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos gyventojų. Tuo metu Portugalijoje tokių buvo 43 procentai, Italijoje - 25 procentai, o Prancūzijoje - 20 procentų.

Šioje kategorijoje 34 procentai apklaustų Lietuvos gyventojų nurodė, kad per paskutinį mėnesį alkoholį vartojo vieną kartą. Tai - didžiausias rodiklis visoje Europos Sąjungoje (ES).

Per pastaruosius metus bent sykį daugiau nei penkis gėrimus vienu kartu išgėrė 18 procentų Lietuvos gyventojų. Visoje ES vidutiniškai tokių buvo 29 procentai, o Airijoje - 44 procentai.

Lietuviai Europoje taip pat išsiskiria tuo, jog daugiau jų įžvelgia alkoholio keliamą grėsmę sveikatai. 92 procentai Lietuvos gyventojų sutiko su teiginiu, kad alkoholio vartojimas gali padidinti riziką susirgti širdies ligomis. Daugiau tokių buvo tik Estijoje - 93 procentai.

69 procentai lietuvių nurodė, kad alkoholio vartojimas didina tikimybę susirgti vėžiu, 85 procentai - depresija. Apklausa visose ES šalyse buvo atliktas pernai spalio mėnesį.


Šiame straipsnyje: alkoholio vartojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių